Waarom appen op de fiets zo onverstandig is

VideoTalloze mensen vinden het heel normaal om te appen tijdens het fietsen, maar dat kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Niet voor niets wordt op 1 juli het appverbod op de fiets ingevoerd. In haar college bij de Universiteit van Nederland* legt Marielle Stoelinga (Universiteit Twente en Radboud Universiteit) uit waarom wij risico’s zo slecht kunnen inschatten.

Overal waar we heen gaan, lopen we risico op bijvoorbeeld het krijgen van een ongeluk. Maar het inschatten van gevaren vinden we moeilijk. ,,Als we zelf de controle hebben, schatten we de risico’s lager in”, vertelt Stoelinga. Denk maar aan je eigen gevoel als je appt op de fiets, je bent waarschijnlijk niet bang om brokken te maken. Daarom gebruikt hoogleraar risicomanagement Stoelinga statistiek en kansberekening om gevaren in kaart te brengen. ,,We kunnen het inschatten van risico’s beter niet overlaten aan onze onderbuikgevoelens.”

  1. Volgepakte SpaceX-raket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

    Volgepakte Spa­ceX-ra­ket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

    Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft vannacht voor de derde keer zijn krachtigste raket, de Falcon Heavy, de ruimte ingestuurd. Het is de eerste keer dat het Amerikaanse ministerie van Defensie op de raket meelift. Aan boord van de tot STP-2 gedoopte vlucht zijn 24 onderzoekssatellieten, waaronder een atoomklok, een zonnezeil en een proefopstelling voor ‘groene’ raketbrandstof. De al overvolle Falcon Heavy nam ook de as van 151 personen mee het heelal in.