Volledig scherm
PREMIUM
© shutterstock

Wakker van de wekker? Dan onthoud je een droom sneller

Iedereen droomt. Zelfs mensen die zeggen nooit te dromen. Maar wat is het nut ervan?

Door iets of iemand achtervolgd worden, naakt op het werk verschijnen, onvoorbereid een examen ingaan, door de lucht vliegen en tanden die uitvallen. We kennen die dromen wel. Maar waarom dromen we eigenlijk?

„Dromen helpen met het verwerken, opslaan en integreren van belangrijke, vooral emotionele ervaringen die je gedurende de dag hebt opgedaan”, verklaart Marike Lancel, bijzonder hoogleraar slaap en psychopathologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. „Door de herhaling tijdens de slaap kunnen we dingen beter onthouden.”

  1. Waarom zeggen alle psychiaters ‘ja’ tegen mdma?
    Video

    Waarom zeggen alle psychia­ters ‘ja’ tegen mdma?

    Mdma is al jaren de populairste partydrug in Nederland. Ondanks dat het op de opiumlijst staat, zien wetenschappers ook de medische potentie. De positieve effecten van mdma - het maakt je socialer en minder geremd - zouden namelijk ook kunnen helpen bij de behandeling van psychiatrische stoornissen. Psychofarmacoloog Kim Kuypers (Universiteit Maastricht) onderzoekt dit. ,,De sociale effecten van mdma zou de gesprekken tussen patiënt en psychiater ten goede kunnen komen.”