WWF waarschuwt: in 2050 ruim vier keer zoveel plastic in oceaan
De oceanen raken steeds voller met plastic. Doordat de wereldwijde productie van plastic rond 2040 naar verwachting zal zijn verdubbeld, is de hoeveelheid plastic afval in de oceaan tegen 2050 ten opzichte van nu meer dan verviervoudigt. Dat schrijft het Wereld Natuur Fonds (WWF) in een dinsdag gepubliceerd rapport.
Het onderzoek is uitgevoerd door het Alfred Wegener Instituut, Helmholtz Centrum voor Polair en Marien Onderzoek. Zelfs als alle productie van plastic nu stopt, kan het aantal microplastics in de oceaan tot 2050 nog steeds meer dan verdubbelen, zo is de verwachting van de onderzoekers.
Enkele zeeën bevatten inmiddels al hoge concentraties plastic afval, wat mogelijk ecologische gevolgen kan hebben. Volgens het instituut gaat het met name om de Middellandse Zee, de Oost-Chinese en de Gele Zee en de Noordelijke IJszee.
90 procent zeevogels krijgt plastic binnen
Naar schatting krijgt zo’n 90 procent van de zeevogels plastic binnen en in totaal zijn er 2144 diersoorten die gevolgen ondervinden van het plastic in hun leefomgeving.
In de analyse baseerde het Duitse instituut zich op ruim 2500 studies over de impact van plasticvervuiling op de zee en de ecosystemen. Volgens dit onderzoek lijden koraalriffen en mangrovebossen het meest onder de plasticvervuiling. Deze natuurgebieden worden beide ook wel de kraamkamers van de oceaan genoemd, doordat veel vissoorten hier geboren worden.
Het WWF zegt dat bijvoorbeeld het verbieden van wegwerpplastic en het gebruik van alternatieven voor plastic belangrijke maatregelen kunnen zijn om de vervuiling tegen te gaan. ,,Uit alle onderzoeken blijkt dat plastic afval in oceanen een onomkeerbaar proces is”, zegt Oskar de Roos, die bij het Wereld Natuur Fonds in Nederland plasticexpert is. ,,Als we niet snel ingrijpen zijn de gevolgen van plasticvervuiling niet te overzien.” Het WWF wil daarom onder meer een verdrag van de Verenigde Naties tegen plasticvervuiling.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Waarom mannen kaal op de kruin worden: het heeft alles te maken met het peesblad
Eerst twee inhammen, dan een kale kruin en uiteindelijk een kale strook bovenop het hoofd, de zogenaamde landingsbaan. Waarom worden mannen vrijwel altijd precies volgens dit typische patroon kaal? -
video
Ocean Cleanup doorstaat testfase: opruimen Grote Oceaan kan nu écht beginnen
Testen die recent zijn uitgevoerd bewijzen dat de technologie achter het project Ocean Cleanup werkt. De testfase wordt daarom afgesloten en het grootschalig opruimen van plastic in de Grote Oceaan kan daadwerkelijk beginnen, laat initiatiefnemer Boyan Slat weten. -
Amerikaan grootste plasticvervuiler ter wereld: 130 kilo per jaar
De Verenigde Staten leveren verreweg de grootste bijdrage aan de wereldwijde plasticvervuiling. Iedere Amerikaan genereert jaarlijks gemiddeld 130 kilo plastic afval per jaar. Dat is fors meer dan Groot-Brittannië, waar Britten met 99 kilo plastic afval per jaar op de tweede plaats staan, gevolgd door Zuid-Koreanen met 88 kilo afval.
-
met video
Boeings ruimtevaartuig Starliner na twee mislukkingen op weg naar ISS
Boeing heeft donderdagavond zijn ruimtevaartuig Starliner succesvol gelanceerd. De Starliner vertrok om exact 18.54 uur lokale tijd van de lanceerbasis in Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida voor een onbemande testvlucht naar het internationale ruimtestation ISS. Twee eerdere pogingen mislukten. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUMVIDEO
Jerry bedacht een oplossing voor het plasticprobleem: 'Mijn droom is dat het op AliExpress te koop is’
De wereld heeft een plasticprobleem, onder meer door de plasticsoep in de oceaan. Die kon mede ontstaan door de belabberde recycling op het vaste land. De 28-jarige Jerry de Vos bedacht een oplossing: een goedkope, handzame plasticscanner. Daarmee won hij, als allereerste Nederlander, een internationale James Dyson Award in de categorie duurzaamheid ter waarde van 33.000 euro.