Volledig scherm
PREMIUM
Op haar YouTube-kanaal maiLab plaatst Mai Thi Nguyen-Kim elke week een nieuw filmpje over alledaagse scheikundige processen. © Youtube

YouTube-ster laat zien: kennis van scheikunde is superhandig

Scheikunde ingewikkeld en abstract? Onzin, zegt de Duitse scheikundige en YouTube-ster Mai Thi Nguyen-Kim (32). In haar nieuwe boek ‘Een kwestie van chemie’ legt ze uit hoe kennis van scheikunde van nut kan zijn in ons dagelijks leven.

Met een beetje scheikundige kennis kun je...

... een date redden
Liefde is een chemisch proces waarin feromonen (geurmoleculen) en de hersenstof oxytocine (‘het knuffelhormoon’) een belangrijke rol spelen. Maar chemie en romantiek kunnen op meer manieren samengaan. Zo redde Nguyen-Kim haar date dankzij haar kennis van scheikunde ,,De eerste keer dat ik bij hem bleef slapen was ik mijn lenzenvloeistof vergeten. Zonder vocht drogen lenzen uit, in kraanwater beschadigen ze door de kalk. Met een lege colafles, een schaar, rietjes, een pan en een shotglas bouwden we een waterdestilleerder. Gedestilleerd water is beter dan niets.’’ Tussen Nguyen-Kim en haar date zat het vanaf dat moment goed qua chemie. Ze zijn ondertussen al jaren getrouwd.