Volledig scherm
PREMIUM
Op haar YouTube-kanaal maiLab plaatst Mai Thi Nguyen-Kim elke week een nieuw filmpje over alledaagse scheikundige processen. © Youtube

YouTube-ster laat zien: kennis van scheikunde is superhandig

Scheikunde ingewikkeld en abstract? Onzin, zegt de Duitse scheikundige en YouTube-ster Mai Thi Nguyen-Kim (32). In haar nieuwe boek ‘Een kwestie van chemie’ legt ze uit hoe kennis van scheikunde van nut kan zijn in ons dagelijks leven.

Met een beetje scheikundige kennis kun je...

... een date redden
Liefde is een chemisch proces waarin feromonen (geurmoleculen) en de hersenstof oxytocine (‘het knuffelhormoon’) een belangrijke rol spelen. Maar chemie en romantiek kunnen op meer manieren samengaan. Zo redde Nguyen-Kim haar date dankzij haar kennis van scheikunde ,,De eerste keer dat ik bij hem bleef slapen was ik mijn lenzenvloeistof vergeten. Zonder vocht drogen lenzen uit, in kraanwater beschadigen ze door de kalk. Met een lege colafles, een schaar, rietjes, een pan en een shotglas bouwden we een waterdestilleerder. Gedestilleerd water is beter dan niets.’’ Tussen Nguyen-Kim en haar date zat het vanaf dat moment goed qua chemie. Ze zijn ondertussen al jaren getrouwd.

 1. Waarom moet je nooit zomaar langs een graftombe lopen
  PREMIUM

  Waarom moet je nooit zomaar langs een graftombe lopen

  In de Utrechtse Domkerk ligt het zevenhonderd jaar oude grafmonument van bisschop Gwijde van Avesnes. Het is een zwaar beschadigd stuk zwarte steen en, zacht gezegd, niet het meest aantrekkelijke kunstwerk in de Dom. De meeste bezoekers lopen er dan ook snel voorbij. Toch loont het de moeite even stil te staan bij dit bijzondere grafmonument, vertelt kunsthistorica Sanne Frequin (Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht) in haar college bij de Universiteit van Nederland.
 2. Wetenschapster pronkt met indrukwekkend cv, maar onderzoekers zetten grote vraagtekens

  Wetenschap­ster pronkt met indrukwek­kend cv, maar onderzoe­kers zetten grote vraagte­kens

  De 31-jarige Griekse Eleni Antoniadou werd de afgelopen jaren internationaal geroemd om haar wetenschappelijk werk. Ze verwierf faam als onderzoekster bij NASA, astronautentrainer, expert in regeneratieve geneeskunde en producente van innovatieve kunstmatige organen. Griekse academici stellen echter dat Antoniadou wel heel creatief omging met de waarheid als het ging om haar professionele en wetenschappelijke verdiensten.