Zware bewolking en regen verpesten ‘kerstster’ die voor het eerst in 800 jaar te zien was
Voor het eerst in achthonderd jaar was vanavond vanaf de aarde ‘de Grote Conjunctie’ met het blote oog te zien. De planeten Jupiter en Saturnus schuiven dan in elkaar en vormen een heldere stip aan de hemel. Maar zware bewolking en regen gooiden in Nederland roet in het eten. Nu moeten we tot 2080 wachten om Saturnus en Jupiter vanaf de aarde weer op één lijn te kunnen zien staan.
Delen per e-mail
Als planeten in hun baan om de zon vanaf de aarde gezien op één lijn staan, spreken astronomen van een conjunctie, een samenstand van hemellichamen. De allermooiste is die van Jupiter en Saturnus, de twee grootste planeten die allebei voornamelijk uit gassen bestaan. Dan wordt gesproken van de Grote Conjunctie.
Vandaag was het weer zover. Met een uur na zonsondergang (van 17.15 tot 18.15 uur) het hoogtepunt. Dan bedraagt de afstand tussen de twee gasreuzen vanuit ons perspectief 0,1 graad, een vijfde van de diameter van de maan.
Het ‘pop up-hemellichaam’ kan met het blote oog worden gezien als wordt voldaan aan enkele voorwaarden. Eén daar van is: de hemel moet helder zijn. En dat is precies waar het vanavond mis ging. Door zware bewolking en regen was er in Nederland helemaal niets te zien boven de horizon.
Veel Nederlanders reageren teleurgesteld. ,,Tja, dan heb je 800 jaar moeten wachten op het ultieme moment dat de stand van Jupiter en Saturnus samenvallen... En dan.... Tatarataaaa... Is het bewolkt!”, laat ook weervrouw Helga van Leur weten. ,,Als je in reïncarnatie gelooft, dan komen er wel meer kansen”, voegt ze daar hoopvol aan toe.
Op andere plekken in de wereld was het wondere schouwspel in de lucht wel te zien. Er komen meldingen voorbij uit onder meer Frankrijk, Duitsland en Turkije.
Laatste keer
,,De laatste keer dat een ‘Grote Conjunctie’ op aarde was te zien, was op 4 maart 1226. Bijna achthonderd jaar geleden’’, aldus de Amerikaanse astronoom Nahum Arav. Volgens collega Joe Rao, van het Hayden Planetarium in New York, was deze samenstand om nog een reden heel speciaal. ,,Jupiter en Saturnus hebben sinds 1623 niet meer zo dicht tegen elkaar aangestaan’’, zegt Rao.
Nu moeten we beschikken over geduld en voldoende levensjaren. De eerstvolgende doet zich voor in 2080, aldus astronoom Patrick Hartigan, verbonden aan de Rice University in Houston (Texas). Daarna duurt het enkele generaties voordat er weer een samenstand is van Jupiter en Saturnus. Pas in 2417 staan de gasreuzen vanaf de aarde gezien weer heel dicht bij elkaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe cijfers: ‘Oxford-vaccin beschermt substantieel tegen verspreiding coronavirus’
Het Oxford-vaccin van AstraZeneca beschermt ‘substantieel’ tegen verspreiding van het coronavirus. Dat blijkt uit een nadere analyse van de resultaten van de vaccinstudies, die gepubliceerd zijn in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. -
Hierom hebben wombats kubusachtige keutels
Het hoe en waarom van de opmerkelijke ‘blokjespoep’ van wombats was lang een onopgeloste biologische puzzel. Nu hebben wetenschappers ontdekt waar die kubusachtige ontlasting van de buideldieren vandaan komt. -
PREMIUM
Saturnus en Jupiter vormen ‘kerstster’: voor het eerst in 800 jaar met blote oog te zien
Voor het eerst in achthonderd jaar is vanaf de aarde ‘de Grote Conjunctie’ te zien. De planeten Jupiter en Saturnus schuiven op 21 december in elkaar en vormen een heldere stip aan de hemel. -
PREMIUM
VOC stelde ons land centraal in de wereld: ‘Zonder dat verleden zou het heel anders zijn gelopen’
In de 17de eeuw groeit de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden uit tot het centrum van een wereldrijk. Hoe verhoudt dat rijk zich met vooral de Engelse concurrentie? -
PREMIUM
Bijzondere vondst: Romeinse babytweeling gevonden bij opgravingen
Een Romeinse babytweeling behoort tot een van de opvallende vondsten die gedaan zijn bij opgravingen op een industriepark in het Gelderse Tiel. ,,Het is zeer zeldzaam’’, klinkt het.
-
Bijzonder verschijnsel te zien aan de sterrenhemel de komende weken
Wanneer de winterwolken wijken, is de komende weken een bijzonder verschijnsel te zien aan de sterrenhemel. De planeten Jupiter en Saturnus staan bijna tegen elkaar aan in het hemelgewelf. De afstand tussen de twee punten in de lucht is zo klein, dat ze bijna één ‘ster’ lijken te worden. -
PREMIUM
Ploffen en trillen in Peel en Kempen door boringen voor aardwarmte
HOOGELOON - Als een trein trekt het grondonderzoek naar aardwarmte door de Kempen en de Peel. ,,Deze trein rijdt vijf kilometer per dag en bereikt september volgend jaar zijn bestemming.’’ -
Veel vallende sterren verwacht komende nacht
In de nacht van zondag op maandag worden bijzonder veel vallende sterren van de Geminiden verwacht. In het eerste deel van de nacht loopt het aantal vallende sterren zelfs op naar ruim 100 per uur. De weersverwachting is wel ongunstig, meldt Weeronline. De beste kijkkansen zijn er in het oosten van het land.