Volledig scherm
Simon Yates viert zijn etappezege in de Tour de France afgelopen zomer. © photo: Cor Vos

Australische wielerploeg Mitchelton-Scott wacht nog op licentie

De Australische wielerploeg Mitchelton-Scott moet nog even wachten op een licentie voor de UCI WorldTour. 

De internationale federatie UCI maakte dinsdag de namen bekend van de teams die de komende drie jaar wel verzekerd zijn van zo’n licentie en daarmee deelname aan alle grote wedstrijden. Mitchelton-Scott, de ploeg van onder anderen Esteban Chaves en de broers Adam en Simon Yates, was te laat met het inleveren van één van de benodigde documenten.

De papieren zijn inmiddels ingeleverd bij de UCI en de ploegleiding gaat ervan uit dat ook Mitchelton-Scott over enkele dagen de WorldTour-licentie ontvangt. Ook de vrouwentak van het Australische team, met wereldkampioene Annemiek van Vleuten als boegbeeld, moet nog even wachten op zo’n licentie. De UCI heeft de vrouwenteams voor het eerst op een vergelijkbare wijze als de mannen ingedeeld, in divisies.

Bij de vrouwen hebben nu zeven ploegen een WorldTour-licentie gekregen. De toonaangevende Nederlandse wielerploeg Boels-Dolmans zit daar niet bij, omdat de twee hoofdsponsoren na 2020 stoppen. Voor een licentie moet een team financiële garanties hebben voor vier jaar.

Bij de mannen zijn nu achttien teams verzekerd van een licentie voor de komende drie seizoenen, waaronder de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma. De Franse formatie Cofidis is nieuw in de WorldTour. Israel Cycling Academy heeft de licentie overgenomen van Katoesja.

Total Direct Energie, de Franse procontinentale ploeg van Niki Terpstra die een niveau lager actief is, krijgt op basis van de resultaten van dit jaar in 2020 toegang tot alle wedstrijden die deel uitmaken van de WorldTour.