Volledig scherm
Drie Australiërs op het podium in Bergeijk, die de kussen van de rondemissen in ontvangst mochten nemen. Links Henk Lubberding, die de prijzen uitreikte. Uiterst rechts wielerspeaker Rien van Horik en organisator Frank van der Meijden. © ED

Bergeijk geniet op drukke wieleravond van Australische cyclobeulen

Op een prachtige wieleravond hield een kwartet Australische ‘cyclobeulen’ dinsdag huis in de ronde van Bergeijk. Niet alleen waren er vele honderden toeschouwers aan de meet te vinden. Ook Bergeijkenaren kwamen in heerlijke weersomstandigheden massaal uit de huizen om de galavoorstelling van de ‘Down Under-hardrijders’ te aanschouwen. Ze domineerden zoals een Kempencriterium zelden is gedomineerd en bezetten de eerste vier plekken in de eindrangschikking. 

Winnaar van de uitstekend georganiseerde ronde werd Kelland O’Brien, nummer twee was Michael Freiberg (oud-winnaar van de ronde van Luyksgestel). In de kopgroep van drie werd Samuel Welsford nummer drie. De Australiërs hadden tot kort voor de finish nog gezelschap van Jordi Talen, maar losten de zoon van voormalig prof John Talen. Een erkend hardrijder, die toch nog een fraaie zevende plek voor zich opeiste. Eerste Nederlander werd Raymond Kreder uit Oudenbosch (vijfde), die ‘Aussie’ Michael Potter nog voor moest laten gaan. De Australiërs verblijven deze zomer in België en zijn baanspecialisten, die hun land mondiaal op de grote toernooien vertegenwoordigen. 

In het Belisol Eindhoven-Kempenklassement deed Pieter van Oirschot uit Best uitstekende zaken. Hij pakte het blauwe leiderstricot van het kozijnenbedrijf over van Jasper de Laat. Het tweetal is in een felle strijd verwikkeld, met Van Oirschot nu aan kop met 174 punten tegen De Laat 169 punten. 

Bij de dames rukte Evy Kuijpers dankzij haar overwinning op naar plek twee in de stand van het Kempenklassement. De winnares van vorig jaar heeft nu 157 punten en staat op ruime afstand van Monique van de Ree, die dit seizoen erg regelmatig is in de Kempencriteriums en bijna altijd op een ereplaats eindigt. De rappe Van de Ree werd in Bergeijk achtste en heeft 209 punten in het Kempenklassement verzameld.