Het podium in de ronde van Duizel, met Oscar van Wijk (2e), Gert-Jan Bosman (1e) en Robbert de Greef (3e).
Volledig scherm
Het podium in de ronde van Duizel, met Oscar van Wijk (2e), Gert-Jan Bosman (1e) en Robbert de Greef (3e). © Rik Elfrink

Bosman wordt na nieuwe zege bekende wielernaam in Duizel

DUIZEL - De ronde van Duizel kreeg maandagavond dezelfde winnaar als vorig jaar. Met Gert-Jan Bosman uit Nijverdal stond na een soort ploegenachtervolging van 95 kilometer een winnaar van formaat op het podium. Hij pakte voor de derde keer de bloemen in het wielergekke Kempendorp, waar enkele duizenden toeschouwers genoten van een staaltje hardrijden van drie mannen. 

Naast Bosman kozen Oscar van Wijk uit Wormer en Geldroppenaar Robbert de Greef, leider in de topcompetitie voor de beste amateurs van Nederland, vrijwel meteen het hazenpad. Ze bleven uit de greep van het peloton, maakten er een soort ploegenachtervolging van en bouwden een voorsprong op die maximaal anderhalve minuut bedroeg. 

Aan het einde van de koers over honderd kilometer kwam de jagende groep nog dichtbij, maar verder liet het drietal het niet komen. Bosman won met betrekkelijk gemak de sprint en stuurde Van Wijk met een tweede plek terug naar Noord-Holland. 

Mede-recordhouder

Zelf mocht Bosman dus met de hoofdprijs de lange rit naar Twente aanvangen. ,,Ik heb hier vier keer gereden en nu drie keer gewonnen. Dat is wel tamelijk bijzonder inderdaad, hoewel ik in Harderwijk ook een mooie lijst heb opgebouwd. Waarom het hier dan lukt? Het publiek is enthousiast en dit is een van de mooiste amateurkoersen om te rijden. Ik schrijf altijd al vooraf in. We spraken met elkaar af om te proberen de hele koers voorop te rijden en pakten onderweg ook de premies. In de sprint kon ik het gelukkig afmaken."

Quote

Het publiek is enthousi­ast en dit is een van de mooiste amateur­koer­sen om te rijden

Gert-Jan Bosman

Bosman is nu mede-recordhouder in de Duizelse ronde, die voor de zestigste keer werd gehouden. Wilco Zuiderwijk won in het verleden ook drie maal de koers voor topamateurs op de Duizelse klinkers, zo hield de in de Kempense wielrennerij bekende wielerarchivaris Piet Gijsbers uit Casteren de afgelopen decennia bij. 

  1. Van der Poel hoopt dit jaar nog Tour te kunnen rijden: ‘Sta ik zeker voor open’

    Van der Poel hoopt dit jaar nog Tour te kunnen rijden: ‘Sta ik zeker voor open’

    Mathieu van der Poel mikte voor zijn debuut in een grote wielerronde op het jaar 2021. Door het uitstel van onder meer de Olympische Spelen van Tokio 2020 vanwege de mondiale uitbraak van het coronavirus kijkt de Nederlandse coureur inmiddels anders tegen zijn planning aan. Deelname aan de Tour de France is dit jaar ineens een optie, mits het jaarlijkse wielerspektakel komende zomer toch doorgang kan vinden en zijn ploeg Alpecin-Fenix een wildcard kan bemachtigen.