CyclingClassNL: nieuwe samenwerking om wielertalent te vinden
Team Jumbo-Visma, de KNWU en NOC*NSF slaan de handen ineen. Onder de naam CyclingClassNL willen de drie partijen jong wielertalent vinden en begeleiden. Het is de eerste keer dat commerciële en publieke partijen samenwerken in talentontwikkeling.
Soms is het net alsof de plaat blijft hangen. Het Wilhelmus, elke keer opnieuw. Of er nu mannen en vrouwen door de modder, op de wielerbaan of op de weg fietsen: er wint er wel héél vaak eentje in een oranje shirt - of eentje in het shirt van een Nederlandse ploeg. Hiep hoera in de gloria - het lijkt soms alsof het niet op kan.
Maar dat is schijn.
Het Nederlandse wielrennen heeft er nog nooit zo goed voorgestaan
Zo goed als het gaat aan de bovenkant van de piramide, zo slecht gaat het aan de onderkant. Het afgelopen decennium is de aanwas van jong talent in het wielrennen langzaam maar zeker aan het opdrogen. Vooral in de leeftijdsgroep tussen 14 en 18 laat zich dat voelen: de vijver van nieuwelingen en junioren loopt leeg. In de woorden van Thorwald Veneberg, directeur van de KNWU: ,,We zien al jaren dat het aantal licentiehouders bij de nieuwelingen en junioren terugloopt, vooral in de wegdisciplines. Als dat doorgaat, dan stopt de instroom aan de onderkant.”
Twee jaar geleden startte Jumbo-Visma om die reden de Jumbo-Visma Academy - een initiatief dat erop gericht is om meer pubers te interesseren voor wielrennen. Nu slaat het team ook de handen ineen met de KNWU én NOC*NSF om méér talentvolle renners door heel Nederland te begeleiden. CyclingClassNL is erop gericht om de vijver te vergroten én om renners tussen de 14 en 18 te begeleiden.
Het idee komt uit de koker van Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. Hendriks: ,,Het Nederlandse wielrennen heeft er nog nooit zo goed voorgestaan. Maar tegelijkertijd vraag je je dan ook af: hebben we voldoende in de pijplijn om dat succes in de toekomst te garanderen? Kunnen we iets verzinnen dat een extra impuls geeft? Ik heb er Richard (Plugge, manager van Jumbo-Visma) over gebeld. We waren er snel uit dat we de handen beter ineen kunnen slaan. Het doel is niet alleen die paar pareltjes eruit halen. Vroeger dacht ik over de link tussen top- en breedtesport: het zal wel. Maar ik heb de laatste jaren toch langzamerhand geleerd dat het anders in elkaar zit, dat je met elkaar grote groepen moet aanspreken. Het is net zo belangrijk dat veel mensen recreatief hard fietsen dan alleen die paar toptalenten. Die ga je namelijk ook niet vinden als de sport niet in de breedte, op dorps- en verenigingsniveau, in beweging blijft.”
We investeren expertise, mankracht en tijd
CyclingClassNL is geen aparte ploeg, maar een stichting vanwaaruit trainers en coaches talenten op dagelijkse basis begeleiden in alle wielerdisciplines - dus ook in het veld, op de mtb, op de baan en de BMX. Voor de wegrenners en -rensters is het doel om ze af te leveren bij een opleidingsploeg uit het continentale circuit - het derde profniveau. Als ze zich daar goed genoeg ontwikkelen, komen ze in aanmerking voor ploegen op de hoogste niveaus. Maar het betekent niet dat ze automatisch voor Jumbo-Visma kiezen.
Uniek
Richard Plugge: ,,Dat is niet onze insteek, nee. Met dit plan willen we jongere wielrenners naar een hoger niveau tillen. Het is niet bedoeld voor Jumbo-Visma, maar voor het hele Nederlandse wielrennen. Als ze gaan BMX’en of voor Team DSM kiezen: ook goed. We hebben een gesprek gehad met Iwan Spekenbrink: die staat er ook helemaal achter. Wat wij doen, als ploeg? We investeren expertise, mankracht en tijd. We zitten er niet in voor de korte termijn, we gaan niet over een jaar of vier stoppen. Dit is de nieuwe manier van samenwerken.”
Het is de eerste keer in de Nederlandse sport dat publieke en private partijen op deze manier samenwerken om talent op te leiden. Hendriks: ,,Dit is uniek. Van onze kant waren er ook best wel wat gefronste wenkbrauwen: ga je in zee met een commerciële partij? Maar dat vind ik ergens wel kortzichtig. Ik vind Jumbo-Visma vooral een professionele partij. Zij hebben impact, kennis en uitstraling, dat is wat we nodig hebben.”
De samenwerking met Jumbo-Visma in het wielrennen zorgt volgens Hendriks ook voor nieuwe mogelijkheden in andere sporten. ,,Dat zou ik geen rare gedachte vinden. We moeten nadenken over nieuwe initiatieven, over manieren om meer middelen te vinden voor de sport. Niet alleen ons handje ophouden bij de Rijksoverheid, maar kijken naar nieuwe ideeën. We kunnen de lessen die we uit dit project halen uitrollen bij andere sporten. De deur staat open voor andere sporten, voor andere bedrijven en ploegen. Ik zou zeggen: meld je aan de poort als je denkt dat je ook een idee hebt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Mathieu van der Poel verkent eerste rit Giro: ‘Roze trui pakken niet zo makkelijk als iedereen denkt’
De roze droom die Mathieu van der Poel heeft, moet vrijdag tijdens de eerste rit van de Giro in Hongarije uitkomen. Hij verkende de finish en concludeerde: ,,Het wordt moeilijk om de echte sprinters te lossen.’’ -
Dylan Groenewegen is Fabio Jakobsen te snel af in vierde etappe Ronde van Hongarije
Dylan Groenewegen heeft Fabio Jakobsen in de massasprint verslagen in de vierde etappe van de Ronde van Hongarije. Jakobsen, winnaar van de vorige twee etappes en de leider in het klassement, ging na 177 kilometer koersen in Kazincbarcika de sprint aan. Groenewegen had echter meer snelheid en won met enkele fietslengtes verschil. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Romain Bardet moet Giro d’Italia verlaten vanwege ziekte
Romain Bardet heeft de Giro d’Italia moeten verlaten. De Fransman werd gisteren tijdens de etappe ziek en vrijdagochtend voelde hij zich nog slechter, zo laat Team DSM weten op Twitter. Bardet stond vierde in het klassement en maakte de eerste weken grote indruk bergop. Bardet werd als grote kanshebber voor het roze gezien, maar moet dus nog altijd wachten op zijn eerste grote ronde.
-
Sprake van bewustzijn bij wielrenster Pieters na vier maanden coma: ‘Amy herkent mensen’
Bij wielrenster Amy Pieters is na vier maanden coma sprake van bewustzijn. Dat meldt haar ploeg SD Worx. Pieters, die in december betrokken was bij een trainingsongeval nabij het Spaanse Calpe, verbleef sinds die tijd in een kunstmatige coma. Begin januari werd ze overgebracht naar Nederland. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Topdag voor Bora: Vlasov wint Romandië, Bennett sprint dankzij Van Poppel naar winst in Frankfurt
Aleksandr Vlasov heeft in de afsluitende klimtijdrit van de Ronde van Romandië de macht gegrepen. De Rus van Bora-hansgrohe won de race tegen de klok over bijna zestien kilometer, reed de Australiër Rohan Dennis (Jumbo-Visma) uit de leiderstrui en is eindwinnaar van de zesdaagse World Tour-rittenkoers.