Volledig scherm
Chris Froome. © photo: Cor Vos

Froome: Ik voel me nog niet klaar voor het peloton

Chris Froome heeft besloten toch maar niet te starten in het Criterium van Saitama. De Britse wielrenner zou in Japan zijn eerste wedstrijdkilometers te maken na zijn zware val in juni in het Critérium du Dauphiné. ,,Ik voel me nog niet klaar om een wedstrijd te rijden in het peloton. Dat is toch iets anders dan een trainingsrit”, zei Froome die voorafgaand aan de wedstrijd wel zal deelnemen aan een tijdrit.

Froome lag er lang uit nadat hij bij zijn val in juni breuken aan ribben, dijbeen, heup, elleboog en nek had opgelopen. Inmiddels heeft de viervoudig Tourwinnaar de training hervat, maar in december moet nog wel een ijzeren plaat uit zijn heup worden verwijderd. ,,Pas dan zou ik volledig aan mijn terugkeer moeten kunnen werken.”

Het Criterium van Saitama wordt morgen in Japan verreden. Froome is, met uitzondering van vorig jaar, altijd present geweest maar houdt het nu bij een optreden in de tijdrit. “Ik neem liever geen risico’s”, aldus de Brit van Team Ineos die meteen een deel van het parcours van de olympische wegrace van volgend jaar bij Tokio verkende. ,,Van wat ik gezien heb kan ik concluderen dat het lastig wordt, heel lastig. Zwaarder zelfs dan de Spelen van Rio.”

Bekijk hieronder hoe Chris Froome spreekt over zijn doel om de Tour de France van 2020 te rijden. 

Bernal

Egan Bernal sluit niet uit dat hij volgend jaar start in de Ronde van Frankrijk om Froome aan zijn vijfde Tourzege te helpen. ,,Ik heb heel veel respect voor ‘Froomey’. Het zou een eer voor me zijn hem aan Tourwinst te helpen, als hij beter in vorm is dan ik”, verklaarde de Colombiaanse Tourwinnaar van dit jaar tegenover Cyclingnews. Een beslissing over wie welke ronde rijdt wordt bij Team Ineos pas in december verwacht.

Volledig scherm
Chris Froome en Bernal bij de presentatie van het Tour-parcours. © photo: Cor Vos

,,Natuurlijk wil ik graag terug naar de Tour, maar de Giro heeft volgend jaar ook een bijzonder interessant parcours”, vertelde Bernal. ,,Ik ga ook nu nog geen voorkeur uitspreken. Het is nu tijd om te relaxen. De komende weken zullen er wel gesprekken volgen, met mij en mijn coach.”

Het routeschema van de Giro, afgelopen donderdag gepresenteerd, had hem blij verrast. ,,Er zijn drie tijdritten. Dat is lastig voor mij, zeker met de laatste op de slotdag. Maar er zijn ook een paar heel lange etappes. Daar houd ik van, net als lange beklimmingen. Ik verlies wellicht tijd in de tijdritten, maar kan dat daar goedmaken.” Bernal zou dit jaar in de Giro starten, maar een val tijdens de voorbereiding voorkwam dat. Vervolgens won hij de Tour waar beoogd kopman Froome door een zware val ontbrak.

Bernal sluit een dubbel Giro-Tour ook niet uit. ,,Ik heb dat nog niet gedaan. Maar misschien komt het er volgend jaar van. Dat ik dan eerst de Giro rijd en afhankelijk van mijn fitheid de Tour in ga, om te helpen of voor mijn eigen klassement. Het heeft geen zin daar nu over te speculeren. Wie de beste is, zal dan moeten blijken.”