Volledig scherm
© EPA

Froome op intensive care nadat hij met 54 kilometer per uur tegen muur klapte

Chris Froome is geopereerd aan een gebroken bovenbeen, heup, elleboog en ribben nadat hij gisteren hard tegen een muur klapte in de Dauphiné. De Brit verloor het bewustzijn nadat hij met 54 kilometer per uur tegen de muur vloog. De viervoudig Tourwinnaar ligt na zijn operatie op de intensive care.

,,Hij is geopereerd om de eerste fase van zijn herstel zo goed mogelijk te laten verlopen”, vertelt Team Ineos-ploegleider Dave Brailsford aan de BBC. ,,Het is wel zorgwekkend, daar bestaat geen twijfel over. Hij is er niet goed aan toe. Je hebt crashes en je hebt zware crashes. Dit was een zware.”

Froome verkende gisteren met Wout Poels de tijdrit in de Dauphiné toen hij tijdens een afdaling zijn neus wilde legen. ,,Hij gaf dat aan bij Wout. Haalde zijn hand van het stuur en toen kwam er een windvlaag. Hij verloor de controle en klapte meteen tegen een muur van een huis aan. We hebben naar zijn data gekeken. Hij ging van een snelheid van 54 kilometer per uur in één keer naar stilstand.”

De 34-jarige Froome zou in juli voor zijn vijfde eindoverwinning van de Tour de France gaan. ,,Maar hij moet zich nu volledig focussen op zijn herstel. Ik heb gezien hoe hard hij heeft gewerkt. Hoeveel hij heeft opgeofferd om deze Tour te winnen. Hij was hard op weg en in enorm goede vorm”, vertelt Brailsford.

Ploegleider Servais Knaven denkt dat het maanden duurt voordat Froome weer terug is. ,,Ik ben geen dokter, maar het lijkt me wel dat zijn seizoen voorbij is. Dat kunnen we zeker wel stellen, laten we hopen dat hij komende winter weer kan opbouwen en koersen’', zegt de Nederlander, die over de lange termijn wat positiever is. ,,Het gaat om breuken die allemaal kunnen genezen en hopelijk komt dat allemaal weer goed. Chris is natuurlijk een topatleet met een enorm doorzettingsvermogen dat hem zal helpen om te herstellen. Ik weet niet hoelang het herstel zal duren, maar het vraagt tijd.”

Bekijk hieronder de reactie van de teammanager van Froome:

Volledig scherm
© AFP