Volledig scherm
Groenewegen wint. © photo: Cor Vos

Groenewegen opent Tour of Britain met sprintzege

Vierde plek Van der PoelDe openingsetappe in de Tour of Britain is gewonnen door Dylan Groenewegen. De renner van Jumbo-Visma was na een etappe over ruim 200 kilometer van Glasgow naar Kirkcudbright de snelste in de massasprint. Groenewegen is dankzij de ritzege ook de eerste leider in de achtdaagse rittenkoers door Groot-Brittannië.

Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) doet ook mee aan de Tour of Britain als voorbereiding op het WK op de weg. De 24-jarige alleskunner sprintte naar plek vier, achter winnaar Groenewegen, Davide Cimolai en Matteo Trentin.

Vorig jaar werd de Tour of Britain gewonnen door Julian Alaphilippe, dit jaar lange tijd geletruidrager in de Tour de France. In 2017 ging de eindzege naar Lars Boom, net als in 2011. In 2014 zegevierde Dylan van Baarle.

Het was voor Groenewegen de eerste wedstrijd sinds hij afstapte in de BinckBank Tour, half augustus. Groenewegen wist in de ronde door België en Nederland geen etappe te winnen. Tijdens de zevende etappe van de Tour kwam hij voor het laatst als eerste over de meet.

Zondag draagt Groenewegen de groene leiderstrui in de etappe van ruim 165 kilometer met start en finish in Kelso. De Britse etappekoers telt acht ritten.