Groenewegen wint, op de achtergrond juicht ook ploeggenoot Teunissen (vierde).
Volledig scherm
Groenewegen wint, op de achtergrond juicht ook ploeggenoot Teunissen (vierde). © photo: Cor Vos

Groenewegen rondt ploegwerk af in Tacx Pro Classic

15e zege van het jaarDylan Groenewegen heeft zijn laatste wegwedstrijd van 2019 gewonnen. De sprinter van Jumbo-Visma was in eigen land na ruim 2014 kilometer de snelste in de Tacx Pro Classic, voor Europees kampioen Elia Viviani en landgenoot Arvid de Kleijn.

De Nederlandse eendagswedstrijd werd in 2017 voor het eerst gehouden nadat het de Ronde van Zeeland verving op de kalender. In 2017 won Timo Roosen en vorig jaar was Peter Schulting de sterkste in de koers van Middelburg naar Neeltje Jans.

Dit jaar was Jumbo-Visma de grote favoriet, met onder andere Groenewegen, Jos van Emden, Roosen en Mike Teunissen in de ploeg. Maar de concurrentie was sterk, vooral vanuit de hoek van Deceuninck-Quick Step, dat onder andere Viviani en Florian Sénéchal meenam naar Zeeland.

De wedstrijd eindigde zoals verwacht in een massasprint. Jumbo-Visma deed uitstekend werk voor sprinter Groenewegen. Teunissen zette de kopman perfect af en Groenewegen beloonde het werk van zijn ploeg door naar de zege te sprinten in Neeltje Jans. Plek twee was voor Viviani en de 25-jarige De Kleijn (Metec-TKH) mocht als derde mee op het podium. Teunissen bevestigde de dominantie van Jumbo-Visma door vierde te worden.

Einde van een sterk jaar

Groenewegen boekte met de Tacx Pro Classic zijn vijftiende zege van het wielerjaar 2019. De snelle Nederlander won onder andere twee ritten in Parijs-Nice, één rit in de Tour de France en drie etappes in de Tour of Britain. Voor Groenewegen zit het seizoen er op; de Tacx Pro Classic was zijn laatste wegwedstrijd van 2019.

,,Dit was een heel goed seizoen voor mij. Ik ben blij dat ik kan afsluiten met een zege”, aldus Groenewegen. ,,We gaan dit vanavond wel even vieren.” De Amsterdammer hoorde dat hij dit jaar de meeste UCI-wedstrijden heeft gewonnen. ,,Leuk, maar het is ook maar een statistiek. Ik ben heel blij hoe dit seizoen is verlopen.”