Volledig scherm
Harrie Lavreysen met de Gerrie Knetemann Bokaal: 'Hopelijk kan ik mijn belofte waarmaken' © Ad Pertijs

Harrie Lavreysen wielerbelofte van het 2018: ‘Wereldtitel zal beslissend geweest zijn’

WIELERTALENT 2018Harrie Lavreysen is in de Maaspoort van Den Bosch uitverkozen tot de wielerbelofte van het jaar 2018. De 21-jarige baanrenner uit Luyksgestel kreeg uit handen van KNWU-voorzitter Marcel Wintels de bijbehorende Gerrie Knetemann Bokaal uitgereikt. ,,Ik denk dat ik het ben geworden omdat ik als enige van de genomineerden een wereldtitel heb gepakt dit jaar", zei de Brabander kijkend naar de andere vijf kandidaten: Thymen Arensman, Pascal Eenkhoorn, Marten Kooistra, David Nordemann en Lorena Wiebes. 

,,Ik heb een ontzettend goed jaar achter de rug", beseft Lavreysen. In Apeldoorn werd hij met de Nederlandse ploeg wereldkampioen op de teamsprint. Ook pakte hij titels op het EK en won hij wereldbekerkoersen. Dat deed de man met de turbodijen ook nog eens tussen de absolute wereldtop. ,,Eigenlijk voel ik me daarom geen belofte meer", zegt Lavreysen. ,,De enige beloftenwedstrijd die ik dit jaar kon rijden, heb ik nog overgeslagen ook.”

Hij zegt desondanks niet minder blij te zijn met de uitverkiezing.  ,,Want natuurlijk hoop ik in de toekomst deze belofte ook waar te maken", zegt hij trots kijkend naar de Gerrie Knetemann Bokaal. 

Inmiddels is Lavreysen het nieuwe seizoen alweer goed begonnen. ,,Ik merk dat ik nog altijd groei in mijn prestaties.” Hij heeft al zijn persoonlijke records verbeterd en haalde op de sprint in de twee world cups die hij reed de finale. ,,Twee keer verloren in een beslissende rit. Dan merk je wel dat je nog een belofte bent. Ik kom nog vaak wat ervaring te kort.”

Het volgende grote doel van de voormalige BMX’er uit Luyksgestel zijn de Olympische Spelen in 2020 (Tokio).  ,,De onderlinge concurrentie is groot. Nederland mag maar drie sprinters sturen. Tegenover wel zeven op het WK.”