Jeffrey Hoogland.
Volledig scherm
Jeffrey Hoogland. © EPA

Hoogland herstelt zich op sprint van foutje en boekt ook plek in halve finales

Jeffrey Hoogland heeft zich bij de EK baanwielrennen in Apeldoorn alsnog geplaatst voor de halve finales op het onderdeel sprint. De Nederlandse titelkandidaat won de derde en beslissende race tegen de Fransman Rayan Helal met overmacht.

Hoogland liet zich in de tweede race verrassen door Helal. De titelverdediger, die het eerste duel met overmacht had gewonnen, kon in de laatste ronde zijn grote achterstand op zijn tegenstander net niet meer goedmaken. Daardoor was een beslissende race noodzakelijk. Daarin was de getergde Hoogland wel weer de sterkste. Hij pakte vroeg de koppositie en reed op volle kracht door naar de finish. De Fransman kon niet meer in zijn buurt komen.

Jeffrey Hoogland.
Volledig scherm
Jeffrey Hoogland. © BSR Agency

Harrie Lavreysen plaatste zich eerder op de avond vlot voor de halve finales. De Nederlandse titelkandidaat versloeg in de kwartfinales de Brit Joseph Truman in twee races. Lavreysen veroverde eerder dit jaar in Polen de wereldtitel op dit onderdeel. Hij rijdt in de halve finales tegen de Pool Mateusz Rudyk. Hoogland neemt het op tegen de Rus Denis Dmitriev. De twee Nederlanders reden in de kwalificatie de beste tijden, waardoor ze elkaar pas weer in de EK-finale kunnen tegenkomen.

Shanne Braspennincx strandde in de kwartfinales. Ze moest twee keer haar meerdere erkennen in de Duitse Emma Hinze. Laurine van Riessen reed op dit onderdeel de dertiende tijd in de kwalificatie en werd daarna door Lioebov Basova uit Oekraïne uitgeschakeld in de zestiende finales.

De strijd om de medailles bij de mannen en vrouwen op de sprint is vrijdagavond.