Volledig scherm
PREMIUM
Kai Reus in 2016 © ANP

Kai Reus gaat werelduurrecord aanvallen: ‘Ik ben een rare renner en kan rare dingen doen’

Kai Reus (34) is weer wielrenner.Hij komt terug van zijn wielerpensioen met het plan om het werelduurrecord van Victor Campenaerts aan te vallen. ,,Ik moet alles weer opbouwen.”

Door Thijs Zonneveld

Oktober 2017, Kralingse Bos. Er lopen twee mannen hard over het pad rond de plas. De een heeft een eigen bedrijf en redde ooit Excelsior van de ondergang. De ander studeert en is parttime buschauffeur. Ze hebben het over het weer, over kinderen, over voetbal. En dan ineens, zomaar, zegt de een tegen de ander: ,,Jij gaat het werelduurrecord aanvallen.” Kai Reus stopt met lopen en kijkt Albert de Jong fronsend aan. ,,Nee. Nee, nee, nee. Vergeet het maar. Ik ben met pensioen.”

Hij was er klaar mee. Écht klaar. Bij zijn laatste ploeg - Roompot - paste hij niet. Maar dat was niet de reden dat Reus in 2016 stopte met wielrennen. De valpartijen, het gevaar, de opofferingen - het was genoeg geweest. Hij ging niet meer terugkomen. Niet nóg een keer. Ze zagen hem al aankomen. Het werelduurrecord aanvallen? Hahaha, de groeten.