Volledig scherm
Kars ten Boske in de afsluitende tijdrit in Bladel. © Bert Jansen

Kars ten Boske straalt in snikhete Acht van Bladel

Kars ten Boske drukte dit weekend zijn neus aan het venster in de oudste juniorenklassieker van Nederland. 

In een zeldzaam hete en slopende Acht van Bladel hield Kars ten Boske (17) dit weekend de Zuidoost-Brabantse eer hoog. Met een fraaie derde plek in het eindklassement was de coureur uit Wintelre de trots van de organiserende vereniging TWC Het Snelle Wiel. 

In vier etappes kregen de beste junioren van ons land en uit het buitenland met de warmte een extra tegenstander van formaat. Na drie dagen koers moest Ten Boske alleen Enzo Leijnse en Hidde van Veenendaal voor laten gaan. Met een nette achtste stek in de afsluitende tijdrit hield Ten Boske zijn topklassering vast. ,,Onderweg probeer je door genoeg te drinken zoveel mogelijk rekening te houden met de hitte, maar het was niet voor iedereen makkelijk denk ik", zei het Zuidoost-Brabantse talent.

Prijzen

Hij geldt als leergierig en is een aanvallende hardrijder, met een redelijk eindschot in de benen. Vader André was een verdienstelijk amateurrenner, maar heeft de keuze voor de fiets naar eigen zeggen volledig bij zijn zoon gelaten. ,,Hij was eerst keeper, maar toen hij eenmaal een koersfiets had gezien was hij al snel om. Kars is nu al een jaar of zeven coureur." In het begin viel dat nog niet mee. ,,Pas na een tijdje kon ik het bijhouden, maar nu kan ik ook meedoen voor de mooie prijzen", aldus Ten Boske junior, die er in de 69e uitgave van 'De Acht' steeds goed van voren bijzat. 

Het Bladelse evenement is volgend jaar al toe aan de zeventigste editie en kent een erelijst die recht doet aan het spreekwoord 'jong geleerd is oud gedaan'. De nummers 1 en 2 van het NK wielrennen op de weg bij de profs van gisteren, Mathieu van der Poel en Danny van Poppel, stonden dit decennium bijvoorbeeld nog op de hoogste trede van het erepodium in Bladel. 
Ten Boske speculeert nog niet over een profcarrière en gaat volgend seizoen eerst bij de beloften proberen een rol van betekenis te spelen. Dit jaar werd hij dertiende op het Nederlands kampioenschap. ,,In vijf klassiekers werd hij dit seizoen dertiende. Je zou er bijna iets van gaan denken", aldus vader André Ten Boske.