Marcel Kittel.
Volledig scherm
Marcel Kittel. © BELGA

Kittel: Ik ga door een moeilijke tijd heen

Is de toptijd van Marcel Kittel definitief voorbij? Nadat de Duitse topsprinter van Katusha-Alpecin woensdag in de Scheldeprijs, een koers die hij won in 2012, 2013, 2014, 2016 en 2017, al ver voor de sprint uit het wiel werd gereden, breekt menigeen het hoofd over de vraag of de bijna 31-jarige coureur wel op tijd klaar is voor de Ronde van Frankrijk.

Kittel boekte al veertien ritzeges in de Tour de France, maar de vraag is deze weken niet of er dit jaar een vijftiende bij komt, maar of hij überhaupt aan de start verschijnt. Zijn vorm is, op zijn zachtst gezegd, ver beneden peil.

Ex-prof Jurgen Van den Broeck meldde meteen na de afgang in de door Fabio Jakobsen gewonnen Scheldeprijs te weten waar het aan schort bij Kittel. ,,Ik heb gehoord dat hij niet met zijn vak bezig is‘’, zei Van den Broeck bij Sporza. ,,De verhalen doen de ronde dat hij te veel pintjes en te veel wijn drinkt. En dat hij niet traint. Als je zijn prestaties dit seizoen ziet, worden die verhalen alleen maar bevestigd. Hij wordt zelfs op makkelijke stukken uit de wielen gereden. Hij kan gewoon niet volgen.”

Kittels manager Jörg Werner reageerde furieus op de aantijgingen van Van den Broeck. ,,Het is de grootste onzin die ik ooit gehoord heb.’’ Zijn ploegleider bij Katusha-Alpecin, Dirk Demol, beaamde daarentegen dat Kittel in een slechte vorm verkeert.

De hoofdrolspeler zelf reageerde donderdagavond op Twitter, nadat hij na de Scheldeprijs de media had ontlopen. ,,Het is altijd makkelijk iemand een schop te geven als hij al op de grond ligt. Ik zit gewoon in een moeilijke periode en ik dank iedereen die me deze dagen steunt. En voor iedereen die over mijn rug nu de koppen van de kranten haalt: enjoy your minute of fame!”

Volgens Scheldeprijs-winnaar Jakobsen heeft veel te maken met de transfer van Kittel eind 2016. ,,Als Kittel goed wordt gebracht en in vorm is, is hij niet te kloppen. Zelfs niet door Dylan Groenewegen op dit moment, of Elia Viviani in een snelle sprint. Maar hij is weggegaan bij Quick-Step, waar de lead-out top is, en zit nu bij Katoesja. Dat is niet te vergelijken. Anders zouden ze daar wel net zoveel winnen als hier bij Quick-Step.”