Ook Hennie Kuiper kwam in 1981 alleen over de streep.
Volledig scherm
Ook Hennie Kuiper kwam in 1981 alleen over de streep. © photo: Cor Vos

Kuiper over Mollema: ‘Een geweldige opvolger, ik had hem op 2 in mijn pool’

Hij moest er na zijn zege in 1981 lang op wachten, maar in Bauke Mollema heeft Hennie Kuiper eindelijk een Nederlandse opvolger in de Ronde van Lombardije. ,,Echt prachtig. Weet je? Hij heeft wel wat weg van de renner die ik ooit was.”

Door Pim Bijl

Voor grote wedstrijden vult Hennie Kuiper met zijn kinderen vaak een pooltje in. ,,Ik had Mollema op twee gezet”, vertelt hij lachend. ,,Roglic op één en Fuglsang op drie.” Dat Mollema een plekje hoger is geëindigd, lijkt hij aan het enthousiasme over de telefoon te merken vooral heel mooi te vinden. ,,Wát een finale, wát een mooie wedstrijd. Ik vind het een geweldige Nederlandse opvolger.”

Mollema komt alleen aan in Como.
Volledig scherm
Mollema komt alleen aan in Como. © photo: Cor Vos

Kuiper ging vanmiddag eerst een stuk fietsen, maar zorgde ervoor dat hij de laatste twee uur voor de buis zat. Hij zag een ‘dikverdiende zege’. ,,Iedereen kon hem zien gaan, diep in de finale. En hij ging hard zeg! En dan vasthouden met nog een keer dalen, en een klim. Ook in de bochten, helemaal in balans. Nee, de Belgen zouden zeggen: hij heeft de zege niet gestolen.”

De inmiddels 70-jarige Kuiper - onder meer olympisch kampioen in ’72 en wereldkampioen in ’75 - vindt Mollema een fijne renner. ,,Weet je? Hij heeft wel wat weg van de renner die ik ooit was. Hij heeft niet de mooiste positie op de fiets. Dat had ik ook niet, maar hij is wel een echte werker. Toen hij die rit in de Tour won, ging hij ook al zo hard. Als-ie weg is, dan pakken ze hem niet zomaar meer terug. Moet je nagaan wat Valverde, Roglic en Bernal allemaal nog geprobeerd hebben. Als je stilvalt, ben je aan de beurt, maar Mollema trapte door. Je moet soms vroeg gaan om wat onmogelijk lijkt, mogelijk te maken. Echt prachtig.”

Kuiper is zijn status kwijt als de laatste Nederlandse winnaar van de Ronde van Lombardije. ,,Het zat er een beetje aan te komen met deze generatie. We doen het overal goed. Van de weg, maar ook op de baan en in de cross. Eerder was Michael Boogerd er al een paar keer dichtbij. Het werd tijd voor een opvolger.”

Bovendien, Kuiper is nog altijd de laatste Nederlandse winnaar van die andere Italiaanse klassieker: Milaan-San Remo, die hij won in 1985.

Volledig scherm
© photo: Cor Vos