Miguel Ángel López
Volledig scherm
Miguel Ángel López © photo: Cor Vos

López pakt dagwinst in de Algarve, Evenepoel verdedigt leiderstrui succesvol

Miguel Ángel López heeft de voorlaatste etappe in de Ronde van de Algarve op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Astana reed op de lastige Alto de Malhão in de slotkilometer weg en bleef onder andere Remco Evenepoel voor, die zondag als leider aan de afsluitende tijdrit zal beginnen.

Mathieu van der Poel kondigde bij aanvang van de Ronde van de Algarve aan dat hij niet elke dag voor ritwinst zou rijden. Van zijn ploeg Alpecin-Fenix ontving hij één wildcard; op die dag mocht hij zijn vleugels uitslaan. Met nog alleen een tijdrit in het verschiet was de verwachting dat Van der Poel zaterdag voor eigen kansen mocht rijden. De lastige rit van Albufeira naar de Alto de Malhão leek op voorhand geschikt te zijn voor de Nederlander, die in de tweede etappe al lang mee kon klimmen met de beste klassementsmannen.

Op zo'n 25 kilometer van het einde werd de Alto de Malhão voor de eerste keer beklommen. João Rodriguez bleef als laatste over van een vroege vlucht en reed lange tijd alleen voor het peloton uit. Vincenzo Nibali probeerde de oversteek te maken, maar de kopman van Trek-Segafredo werd al snel teruggepakt door het peloton. Daar verzorgden de ploegen van Van der Poel en klassementsleider Remco Evenepoel het tempo.

Op weg naar de 2,5 kilometer lange slotklim nam BORA-hansgrohe het initiatief over. De Duitsers zagen kansen voor Maximilian Schachmann, die tweede stond in het klassement in dezelfde tijd als Evenepoel. Van der Poel moest in het tussenstuk het peloton laten gaan en speelde geen rol van betekenis in de finale.

Tweemaal scheepsrecht

Miguel Ángel López plaatste als eerste klassementsrenner een aanval. Lang trok hij niet door, want hij slaagde er niet in om de elitegroep verder uit te dunnen. Met nog 500 meter probeerde hij het opnieuw en ditmaal zat er wel pit in. Martin kon net niet volgen en finishte uiteindelijk op luttele seconden achterstand als tweede. Evenepoel werd derde op slechts drie tellen achterstand en blijft leider omdat er in de Ronde van de Algarve geen bonificatieseconden zijn. Bauke Mollema werd achtste.

,,Vandaag was een welkome zege, maar het grote doel is de Ronde van Frankrijk”, zei de 26-jarige López. “Morgen ga ik volle bak in de tijdrit en dan zie ik meteen hoe het echt met mijn vorm gesteld is.”

Remco Evenepoel.
Volledig scherm
Remco Evenepoel. © photo: Cor Vos

Evenepoel: ,,Op die slotklim had ik het zwaar, maar dat gold voor iedereen. Op een bepaald moment waren er drie, vier aanvallen kort na elkaar en toen voelde je dat iedereen echt even op adem moest komen. Toen wist ik dat het wellicht pas in de laatste 200, 300 meter zou gebeuren en dat bleek ook zo. Ja, het was drie kilometer echt vol gas geven. Ik moest gewoon volgen en dat is gelukt, dus ik ben echt wel blij.”

Zondag eindigt de Ronde van de Algarve met een individuele tijdrit van 20,3 kilometer. Evenepoel verdedigt een voorsprong van twee seconden op López.