Volledig scherm
Marcel Kittel © AFP

Marcel Kittel is klaar: ‘Ik kan mezelf niet meer martelen op de fiets’

Einde carrièreMarcel Kittel beëindigt zijn loopbaan. De 31-jarige topsprinter kan zichzelf niet meer motiveren, zo legt hij uit in het Duitse Spiegel. ,,Pijn definieert de sport, de wereld waarin je leeft. Ik heb alle motivatie verloren om door te gaan met mezelf martelen op de fiets.”

De Duitser won in zijn carrière liefst veertien Tour-etappes en droeg in 2013 en 2014 voor één dag de gele trui. In mei ontbond hij al zijn contract bij Katusha-Alpecin en stond in de belangstelling van Jumbo-Visma. ,,Als wielrenner zit je 200 dagen per jaar op de weg. Ik wil mijn zoon niet via Skype op zien groeien”, vertelt Kittel. ,,Familie, vrienden. Alles kreeg te weinig aandacht. Daarnaast was ik constant vermoeid en ging alles op routine. Ik ben me dat gebrek aan levenskwaliteit steeds meer gaan realiseren.”

Kittel maakte zijn profdebuut in 2011 bij de Nederlandse ploeg Skil-Shimano. Bij de ploeg van Iwan Spekenbrink werd hij van tijdrijder omgevormd tot de beste sprinter van zijn generatie. Hij won vanaf 2013 veertien etappes in de Ronde van Frankrijk. In 2016 stapte hij over naar Etixx - Quick-Step en in 2018 naar Katoesja.

Doe nu mee met het Persgroep Vuelta Wielerspel en win schitterende prijzen!

  1. Van Vleuten wil nu regenboogtrui die ze ‘het hele jaar kan showen’
    WK in Yorkshire

    Van Vleuten wil nu regenboog­trui die ze ‘het hele jaar kan showen’

    Na ruim twee weken van relatieve rust verdedigt Annemiek van Vleuten dinsdag in Yorkshire bij de WK wielrennen haar wereldtitel op de individuele tijdrit. Het is haar eerste hoofddoel, maar voor de Wageningse wacht vier dagen later in de wegrace een misschien nog wel grotere uitdaging. Dan is de prijs een regenboogtrui die je het hele jaar kunt showen. ,,Ik ga voor allebei, maar als ik moet kiezen dan is het toch die laatste.”