Maud Kaptheijns komt deze winter in actie voor Pauwels Sauzen-Bingoal.
Volledig scherm
Maud Kaptheijns komt deze winter in actie voor Pauwels Sauzen-Bingoal. © BELGA

Maud Kaptheijns gooit het roer om: 'Ik moet vertrouwen op de cijfertjes'

Maud Kaptheijns (24) finishte in de eerste wereldbekercross van het seizoen op gepaste afstand van de Canadese winnares Maghalie Rochette als zesde. De renster uit Bergeijk zegt de ochtend erna daarmee te kunnen leven.

Vorige week het seizoen begonnen met een zege in Eeklo. Zaterdag zesde in de eerste grote wedstrijd van de nieuwe crosswinter. Hoe voelt dat de day after?

,,Ik ben er toch wel tevreden mee. Het parkoers hier ligt me niet honderd procent. Ik had ook geen supergevoel. Ik ben met een lichte verkoudheid hiernaartoe gevlogen." De start zag er anders veelbelovend uit

,,Ook het begin was niet top. Halverwege heb ik nog wel geprobeerd om het gat met de drie rensters voor me te dichten, maar ik zag al snel in dat dat niet ging lukken."

Veel Europese toppers waren er niet in Iowa City. Zij zijn vanwege het tijdsverschil bang voor een terugslag. Jij niet?

,,Ik vind het altijd fijn om hier te zijn. Je laat ook de kans op een goed wereldbekerklassement liggen als je de twee crossen in Amerika direct overslaat. Daarnaast vind ik dat je na alle inspanningen van de UCI niet kunt wegblijven nu we als vrouwen gelijk betaald krijgen in de wereldbeker. Voor die terugslag ben ik dit jaar minder bang. Er zit een week extra tussen de laatste wereldbekerwedstrijd in Amerika en de eerste grote cross in Europa. In die week kun je rustig aan weer herstellen van deze trip." Over rustig aan gesproken, meer op je rust letten is een van de doelstellingen voor deze winter?

,,Dat klopt. Vorige winter had ik toch weer de neiging meer te gaan trainen toen het niet goed ging. Ik heb daarom besloten dat het anders moet. Ik werk niet langer met de broers Cretskens, maar met Danny Stevens als trainer. Vroeger werkte ik het liefst op gevoel, nu weet ik dat ik moet durven vertrouwen op de cijfertjes. Als die zeggen dat het beter is om wat meer rust in te bouwen, doe ik dat."

Hoe controleert Danny of je dat dan ook echt doet. Met een enkelband?

,,Nee, nee. Bij twijfel zal hij toch wel zien wat er aan de hand is. Danny schrijft de schema's en die worden nauwgezet uitgevoerd en door hem gevolgd."

Wat doe je nu anders?

,,Een andere manier van trainen. Minder op kracht en langer op de fiets."

Zondag de tweede wereldbekercross in Amerika. Nog tijd voor sightseeing?

,,Ik ga niet de toerist uithangen als je dat bedoelt. Het wordt trainen en rusten. En trouwens, onderweg op de fiets leer je dit land ook kennen."

Maud Kaptheijns.
Volledig scherm
Maud Kaptheijns. © BELGA