Na eerste zege in 1159 dagen valt Cavendish geëmotioneerd Jakobsen in de armen
Podcast & videoSprinter Mark Cavendish heeft na drie jaar eindelijk weer een sprintzege te pakken. De Britse wielrenner won de tweede rit in de Ronde van Turkije. De wielrenner van Deceuninck - Quick-Step bleef in de sprint in Konya de Belg Jasper Philipsen en de Duitser André Greipel voor. Arvid de Kleijn, die de eerste etappe won, finishte als vierde.
Na de finish viel Cavendish dol van vreugde Fabio Jakobsen in de armen. Een dag na zijn rentree hielp hij mede de Brit aan zijn eerste zege in ruim drie jaar. ,,Het is echt superspeciaal om Mark hier te zien winnen”, zei Jakobsen meteen na de finish tegen Eurosport. ,,Hij heeft vanaf het begin van dit jaar gevochten voor deze overwinning. Hij verdient het. Mark is een groot kampioen.”
Het is ongelofelijk
Jakobsen zei zelf te genieten van zijn comeback. ,,Het is fijn om weer wielrenner te zijn. Ik neem het stapje voor stapje. Iedereen is vriendelijk, met velen heb ik ook al jaren gekoerst. Ze zeggen dat het ze goed doet om mij te zien rijden en dan zeg ik dat ik ook blij ben om hen te zien. Die band hebben we, we doen deze sport toch samen.”
De Nederlander van Deceuninck - Quick-Step laat weten dat zijn doel primair het uitrijden is in Turkije. ,,Ik hoop dat we met het team nog een etappe kunnen winnen, wie er wint maakt niet uit.”
De tweede rit in Turkije had net als een dag eerder start en finish in Konya, nu na 145 kilometer. Philipsen begon de sprint vroeg en sloeg een gaatje, maar Cavendish haalde eerst Greipel in en passeerde de Belg van Alpecin-Fenix net voor de meet.
Voor Cavendish is het de eerste overwinning sinds zijn zege op 8 februari 2018 in de Dubai Tour, vandaag precies 1159 dagen geleden. Na de finish werd hij gefeliciteerd door ploeggenoot Fabio Jakobsen, die in de Ronde van Turkije zijn rentree maakt na de zware val in augustus vorig jaar. Jakobsen zat in de finale nog in het peloton, maar liet het in de laatste kilometers lopen.
Cavendish neemt door zijn zege ook de leiding in het klassement over van De Kleijn. De twee wielrenners staan in tijd gelijk, maar door zijn laatste zege is de Brit de nieuwe leider.
Cavendish was dolgelukkig. ,,Het is ongelofelijk. Het voelt heel goed om weer een winnaar te zijn. Ik ben dat gevoel nooit zat.” De sprinter passeerde net voor de streep Philipsen. ,,Shane Archbold bracht me verder dan een dag eerder. Alvaro Hodeg leidde me in de laatste kilometer. Ik bedank Deceuninck - Quick-Step voor de kans om terug te keren tot deze zege.”
De 35-jarige Cavendish zei vorig jaar na afloop van Gent-Wevelgem geëmotioneerd dat het misschien wel zijn laatste koers was geweest. Kort daarop gaf hij aan nog niet te willen stoppen. Hij kreeg voor dit jaar een contract bij Deceuninck - Quick-Step, de ploeg van manager Patrick Lefevere, waar hij ook reed van 2013 tot en met 2015.
Cavendish won in het verleden dertig etappes in de Tour de France, vijftien in de Giro d’Italia en drie in de Ronde van Spanje. De sprinter werd in 2011 in Denemarken wereldkampioen en won in 2009 Milaan-Sanremo. Vorige week werd hij in de Scheldeprijs nog geklopt door Philipsen en moest hij genoegen nemen met de derde plaats. Ook eindigde hij al twee keer dit jaar als tweede.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Joker’ Julian Alaphilippe krabbelt op: ‘Zo’n donker jaar als nu heeft hij nog nooit meegemaakt’
Twee dagen na zijn zware valpartij in Luik-Bastenaken-Luik heeft tweevoudig wereldkampioen Julian Alaphilippe de wielerfans gerustgesteld. De Fransman, die een gebroken schouderblad, een klaplong en twee gebroken ribben opliep, liet via zijn neef en trainer Franck Alaphilippe van zich horen uit het ziekenhuis. ,,Hij was meteen weer de joker zoals ik hem ken.” -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUMRonde van Turkije
Iedereen is figurant bij de comeback van Fabio Jakobsen
Fabio Jakobsen (24) maakte in de eerste etappe van de Ronde van Turkije zondag zijn comeback en doorstond die vuurdoop. Na zijn desastreuze val in Polen was een 147ste plaats het begin van een nieuw wielerleven. ,,Even genieten van weer op kop zitten.’’ -
Sprake van bewustzijn bij wielrenster Pieters na vier maanden coma: ‘Amy herkent mensen’
Bij wielrenster Amy Pieters is na vier maanden coma sprake van bewustzijn. Dat meldt haar ploeg SD Worx. Pieters, die in december betrokken was bij een trainingsongeval nabij het Spaanse Calpe, verbleef sinds die tijd in een kunstmatige coma. Begin januari werd ze overgebracht naar Nederland. -
Met video
Dylan Teuns wint eerste etappe Ronde van Romandië, leiderstrui naar Rohan Dennis
Dylan Teuns heeft de eerste etappe van de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De Belg van Bahrain Victorious achterhaalde na 178 kilometer in Romont vlak voor de finish Rohan Dennis en pakte de dagzege. De Australiër van Jumbo-Visma nam met zijn tweede plaats de leiderstrui over van de Brit Ethan Hayter.
-
Eddy Merckx verloot regenboogtrui voor onderzoek naar zeldzame ziekte kleindochter
Eddy Merckx verloot een van de regenboogtruien die hij in zijn rijke wielercarrière veroverde. De 76-jarige Belg biedt het shirt aan voor de inzamelingsactie die zijn zoon Axel is begonnen. Diens dochter Athina heeft een zeldzame ziekte en de familie Merckx probeert zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar geneesmiddelen. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs.