Edo Maas, archieffoto.
Volledig scherm
Edo Maas, archieffoto. © Cor Vos

Nederlandse wielrenner Edo Maas (19) houdt dwarslaesie over aan val

Edo Maas (19) heeft een dwarslaesie overgehouden aan zijn val in de Piccolo Lombardia, de beloftenversie van de Ronde van Lombardije. De talentvolle Rotterdamse renner uit de opleidingsploeg van Sunweb botste op 6 oktober in de afdaling van de Madonna del Ghisallo op een auto die ineens op het parcours reed.

Maas ligt sindsdien in een ziekenhuis in Milaan. Hij onderging daar diverse operaties aan zijn rug en gezicht. Sinds een paar dagen is Maas weer bij kennis. De artsen constateerden dat de breuk in zijn rug tot een dwarslaesie heeft geleid.

Op dit moment is het niet aannemelijk dat de functionaliteit in zijn benen terugkeert, meldde Sunweb in een verklaring. ,,Maar vechtlust en hoop voeren de boventoon”, schrijft het team, dat ook een beroep doet op de internationale wielerfederatie UCI. ,,Hoewel het deze vreselijke tragedie niet ongedaan kan maken, vragen we de UCI opnieuw om alles in het werk te stellen om de veiligheid van de teams en de renners in wedstrijden te waarborgen.”

De Fransman Edouard Bonnefoix was getuige van het vreselijke incident. Hij reed samen met Maas op het moment van de botsing. ,,We achtervolgden om in een groep te komen in de afdaling”, aldus Bonnefoix. ,,Daarna stak een auto van rechts de weg over. Ik weet niet hoe dat mogelijk was, maar ik denk dat de bestuurder van zijn privégrond kwam en ons niet zag aankomen. Het was een verschrikkelijk ongeluk aan 70 kilometer per uur.” Maas verblijft nog in een ziekenhuis in Milaan, waarbij zijn familie aanwezig is.

Goede prestaties

Maas reed sinds dit jaar voor op opleidingsploeg van WorldTour-formatie Sunweb.  Hij had zijn uitverkiezing te danken aan goede prestaties bij de junioren. In die categorie won hij onder meer de E3 Prijs in Harelbeke en een etappe in de Zwitserse etappekoers Tour de Pays de Vaud.

Dit seizoen kwam Maas in meerdere profkoersen in actie. Zo eindigde de jonge Nederlander in augustus als 29ste in de Veenendaal-Veenendaal Classic en finishte hij in de Omloop Mandel-Leie-Schelde in België (veertiende) maar net buiten de top tien.

  1. Podcast | Wout van Aert: 'Ik voelde mijn been niet, het werd heel stil in de zaal’
    In Het Wiel

    Podcast | Wout van Aert: 'Ik voelde mijn been niet, het werd heel stil in de zaal’

    Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam gaan in een speciale uitzending van In Het Wiel uitgebreid in gesprek met de Belgische wielrenner Wout van Aert. Een openhartig gesprek over de vergelijking met Mathieu van der Poel, de zege in Roubaix en de zware blessure aan zijn bovenbeen. ,,Ik zal er voor elke training en koers mee bezig zijn. Die heup zal altijd wel sneller ‘vastzitten’ en om extra massage vragen.”