Oranje pakt goud bij WK wielrennen met mixed team relay

videoNederland heeft op de eerste dag van de WK wielrennen direct goud gepakt. Lucinda Brand, Amy Pieters, Riejanne Markus, Bauke Mollema, Koen Bouwman en Jos van Emden grepen de wereldtitel op het nieuwe onderdeel ‘mixed team relay’.

Bij de gemengde ploegaflossing komen eerst de mannen de weg op. Op het moment dat de tweede man na 14 kilometer de finish passeert starten de vrouwen. De Oranje-mannen waren halverwege al het snelst, de vrouwen breidden die marge alleen maar uit. Het zilver was voor de ploeg van Duitsland, brons ging naar Groot-Brittannië.

De Duitse vrouwen, met Lisa Klein, kwamen in de slotfase nog knap terug terwijl bij Nederland Pieters had moeten lossen. Maar op de streep was het nog steeds ruim 22 seconden verschil. De Britse ploeg gaf 51 seconden toe op de winnaars.

Team NL, met v.l.n.r.: Koen Bouwman, Jos van Emden, Lucinda Brand, Amy Pieters, Bauke Mollema en Riejanne Markus.
Volledig scherm
Team NL, met v.l.n.r.: Koen Bouwman, Jos van Emden, Lucinda Brand, Amy Pieters, Bauke Mollema en Riejanne Markus. © photo: Cor Vos
De Nederlandse mannen onderweg, met v.l.n.r.: Mollema, Bouwman en Van Emden.
Volledig scherm
De Nederlandse mannen onderweg, met v.l.n.r.: Mollema, Bouwman en Van Emden. © photo: Cor Vos

Eerder veroverde Nederland op de gemengde aflossing al goud bij de EK in Alkmaar. Toen met Floortje Mackaij in plaats van Brand en Ramon Sinkeldam voor Jos van Emden. ,,Het was kort maar zwaar”, vertelde Brand, die zich het succes nog niet helemaal realiseerde. ,,Het moet nog even indalen.” Voor Mollema bleef het, ondanks de eerdere zege in Alkmaar, toch een beetje vreemd. ,,Je bent gewend een ploegentijdrit te rijden met zeven of acht man. Dit is superzwaar, ook door de regen. Maar ook technisch hebben we het goed gedaan. Daarbij is het ook gek dat je nu als je binnen bent nog moet wachten op je eindtijd. Maar de vrouwen deden het ook geweldig.”

Jagen op meer medailles

De Nederlandse equipe is vol verwachting naar Engeland afgereisd. Dinsdag is tweevoudig wereldkampioen Annemiek van Vleuten favoriet op de individuele tijdrit. In de wegrace verdedigt Anna van der Breggen vier dagen later haar wereldtitel terwijl Mathieu van der Poel tot de kanshebbers behoort in de wegrace voor de mannen.

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© photo: Cor Vos