Volledig scherm
Marcel Kittel. © BELGA

Oververmoeide Kittel levert contract in en neemt pauze

Marcel Kittel neemt voorlopig afstand van het wielrennen. De Duitse sprinter heeft zijn contract bij Katoesja-Alpecin laten ontbinden. ,,De laatste twee maanden heb ik het gevoel oververmoeid te zijn. Ik ben op dit moment niet in staat om te trainen en racen op het hoogste niveau'', zegt Kittel.

,,Ik heb daarom besloten om een pauze te nemen. Ik neem de tijd om na te denken over mijn doelen en plannen voor de toekomst. Mijn ervaring is dat verandering leidt tot nieuwe kansen. Ondanks alle onzekerheden heb ik er vertrouwen in dat ik uiteindelijk een nieuwe kans en uitdaging ga vinden. Ik ben heel benieuwd wat er op mijn pad komt. Ik wil in de toekomst graag weer koersen en ik moet nu een plan uitwerken om dat doel te bereiken. Ik sta voor de grootste uitdaging uit mijn carrière.’’

De Duitser behoorde jarenlang tot de beste sprinters in het peloton. Hij won onder meer veertien etappes in de Tour de France en vier in de Giro d'Italia. Kittel, die doorbrak bij de Shimano-ploeg van manager Iwan Spekenbrink, droeg in de Tour ook een aantal keer de gele leiderstrui. Sinds zijn overstap eind 2017 van Quick-Step naar Katoesja-Alpecin wist de Duitser amper meer wat te winnen.

Moeilijke tijd

Kittel liet in april al weten door een moeilijke tijd heen te gaan. Aanleiding waren uitspraken van voormalig profwielrenner Jurgen Van den Broeck nadat Kittel in de Scheldeprijs al voor de sprint moest lossen. ,,Ik heb gehoord dat hij niet met zijn vak bezig is‘’, zei Van den Broeck destijds bij Sporza. ,,De verhalen doen de ronde dat hij te veel pintjes en te veel wijn drinkt. En dat hij niet traint. Als je zijn prestaties dit seizoen ziet, worden die verhalen alleen maar bevestigd. Hij wordt zelfs op makkelijke stukken uit de wielen gereden. Hij kan gewoon niet volgen.”

Kittels manager Jörg Werner sprak van ,,de grootste onzin die hij ooit gehoord had” en ook Kittel zelf reageerde: ,,Het is altijd makkelijk iemand een schop te geven als hij al op de grond ligt. Ik zit gewoon in een moeilijke periode en ik dank iedereen die me deze dagen steunt. En voor iedereen die over mijn rug nu de koppen van de kranten haalt: enjoy your minute of fame!”

Vorig jaar zegevierde Kittel alleen twee keer in de Tirreno-Adriatico. Kittel zette al in augustus een punt achter zijn teleurstellende seizoen. Hij luisterde in februari zijn rentree op met winst van een koers op Mallorca. ,,Mijn passie voor deze prachtige sport is nooit verdwenen, maar ik kan het nu even niet meer opbrengen.’’