Podcast | Merijn Zeeman: Gebrek aan eenheid in wielrennen vind ik heel erg kwalijk

In Het WielHij woont deze dagen op zijn zolder, vanwege een beetje ziek en geen risico. Eén voordeel: Merijn Zeeman, sportief directeur van Jumbo-Visma, heeft alle tijd om te praten. 

Over corona, over de eenheid in het wielrennen, over de UCI, over de eindeloze ketonendiscussie (,,Daar wil ik wel even iets over kwijt!”), over de ontdekking en de ontwikkeling van Primoz Roglic (,,Toen we zijn contract verlengden zei hij: ‘In 2018 win ik een etappe in de Tour, in 2019 de Giro, in 2020 de Tour.’), over de overgang van Tom Dumoulin (‘Ik dacht: wat halen we onszelf op de hals?’) en nog veel meer.

Zeeman hekelt het gebrek aan eenheid in het wielrennen in tijden van crisis. ,,Dit was een moment om met z’n allen op te trekken. Met ploegen, organisatoren en de UCI. Dat is niet gebeurd en dat vind ik heel erg kwalijk.” Hij vertelt over hoe ze omgaan met de onduidelijkheid van de komende maanden. En over de toekomst: de Tour. ,,Of Primoz Roglic de Tour kan winnen? Ja. Tom Dumoulin? Ja. Steven Kruijwswijk? Ja.”

Moet de Tour wel doorgaan natuurlijk. ,,Als dat niet gebeurt, laat ik wel een traantje, ja. Deze generatie renners is op z’n hoogtepunt, dit is een kans om de absolute mijlpaal van deze ploeg neer te zetten. Maar ik wil er wel meteen bij aantekenen dat ik niet ga mekkeren over afgelastingen van wedstrijden. De gezondheid van de samenleving staat voorop.”

Merijn Zeeman.
Volledig scherm
Merijn Zeeman. © Marco Okhuizen

Abonneer je op de In Het Wiel-podcast via:
• 
Spotify
• 
Apple podcasts

  1. Van der Poel hoopt dit jaar nog Tour te kunnen rijden: ‘Sta ik zeker voor open’

    Van der Poel hoopt dit jaar nog Tour te kunnen rijden: ‘Sta ik zeker voor open’

    Mathieu van der Poel mikte voor zijn debuut in een grote wielerronde op het jaar 2021. Door het uitstel van onder meer de Olympische Spelen van Tokio 2020 vanwege de mondiale uitbraak van het coronavirus kijkt de Nederlandse coureur inmiddels anders tegen zijn planning aan. Deelname aan de Tour de France is dit jaar ineens een optie, mits het jaarlijkse wielerspektakel komende zomer toch doorgang kan vinden en zijn ploeg Alpecin-Fenix een wildcard kan bemachtigen.