Volledig scherm
Edo Maas. © Team Sunweb

Sunweb-renner Maas zet eerste stappen na dwarslaesie: ‘Usain Bolt’

Subweb-wielrenner Edo Maas heeft op Instagram een video gedeeld van zijn eerste stappen sinds zijn opgelopen dwarslaesie in de Ronde van Lombardije. Een bionisch exoskelet helpt hem daarbij.

Wat is een bionisch exoskelet?

Met een bionisch exoskelet kunnen verlamde mensen zich een op maat gemaakt pak aanmeten, waarmee ze kunnen lopen en opstaan. Zo'n prothese biedt zelfs de mogelijkheid om trappen te lopen.

De negentienjarige renner uit Rotterdam liep de dwarslaesie op nadat hij op hoge snelheid in botsing kwam met een auto tijdens de Ronde van Lombardije in oktober. Daarbij brak hij ook zijn rug, nek en gezicht. Omdat hij beide benen niet meer kon bewegen, stond zijn leven sindsdien in het teken van revalideren. ,,Op dit moment blijft het onwaarschijnlijk dat de functionaliteit in zijn benen ooit terugkeert’’, meldde Sunweb later in een officieel statement. ,,Vechtlust en hoop zegevieren’’, sloot het Nederlandse team af. 

Met die woorden is Maas aan de slag gegaan. Met behulp van een in Taiwan gemaakt exoskelet en krukken stapt hij door het revalidatiecentrum. @UsainBolt, zet hij onder zijn post.

Volledig scherm
Edo Maas. © Team Sunweb