Volledig scherm
© BELGA

Ten Dam (38) stopt na dit seizoen als profwielrenner

Laurens ten Dam stopt na dit seizoen als profwielrenner. Dat heeft de inmiddels 38-jarige renner van CCC Team in zijn eigen podcast gezegd.

Na zestien jaar in het profcircuit is het genoeg geweest, zo zegt hij. Ten Dam kondigde eerder al aan met pensioen te gaan, in 2017 bijvoorbeeld, maar kwam toen terug op die beslissing. Nu zegt hij: ,,Ik zal altijd blijven fietsen, al weet ik niet of je dat wielrennen mag noemen. Maar ik stop als prof. In november word ik 39 en dan ben ik 17 jaar profrenner geweest. Dat had ik van tevoren niet gedacht.”

Afgelopen week kwam hij nog keihard ten val in de Ronde van Oostenrijk. ,,Veel pleisters nodig. In het lichaam is niets gebroken, maar mentaal ben ik dat wel. De sport kan wreed zijn voor ons”, zette hij toen op Instagram. Inmiddels heeft Ten Dam van de artsen te horen gekregen dat hij dit seizoen nog wel in actie kan komen, laat hij weten. ,,Ik ben blij dat ik dit jaar nog wel wat koersjes kan en mag rijden. Want zoals ik daar onder die vangrails lag had ik het niet willen eindigen.”

Ten Dam begon in 2002 bij de opleidingsploeg van Rabobank en reed later voor Bankgiroloterij, Shimano-Memory Corp en Unibet.com, Rabobank, Belkin, Lotto-Jumbo, Giant-Alpecin en Team Sunweb. Vorig jaar stapte hij over naar CCC, dat de licentie overnam van BMC.

Ten Dam werd in 2012 achtste in de Vuelta, twee jaar later eindigde hij als negende in de Tour de France. Hij verwacht dat de Ronde van Lombardije in oktober zijn laatste koers wordt.

Laurens ten Dam is er dit jaar weliswaar niet bij in de Tour, maar schrijft wel columns voor deze krant.