Theo Bos stopt met wielrennen en vertrekt naar China: ‘Ik merkte dat dat steeds lastiger werd’
PodcastTheo Bos (38) stopt met wielrennen. Hij wordt de nieuwe bondscoach van de baanwielrenners. Niet van die van Nederland, maar die van China.
Door Hidde van Warmerdam en Thijs Zonneveld
En nog maar een nationale titel. Medaille, truitje, volkslied, podium. Hoeveel zou hij er gewonnen hebben? Twintig? Vijfentwintig? Nog meer? Maar toen Theo Bos vorige week in Apeldoorn met zijn ploeggenoten van BEAT Cycling de teamsprint op het NK in Apeldoorn won, wist hij dat het zijn laatste titel zou zijn.
Hij stopt met wielrennen.
In de nieuwste podcast van In Het Wiel (hieronder te beluisteren) vertelt hij waarom. ,,De laatste jaren beleefde ik topsport eigenlijk op een minimale manier: zonder druk, stress of verwachtingen. Ik kon meestal nog wel een prijsje meepakken, maar ik merkte dat dat steeds lastiger werd. Als je ziet hoe hard er tegenwoordig wordt gereden, dan moet ik realistisch zijn: dat zit er niet meer in.”
Bos won in zijn carrière als baanwielrenner vrijwel alles wat er te winnen viel - op olympisch goud na. Zijn palmares als wegrenner mag er ook zijn: er staan 37 gewonnen massasprints op zijn teller. Afgelopen zomer probeerde hij zich - vergeefs - te plaatsen voor de Spelen van Tokio als starter van de teamsprint. ,,Ik haalde de laatste tijd zelf het meeste voldoening uit het rijden van keirinwedstrijden in Japan, maar daar kun je als buitenlander al twee jaar niet meer aan meedoen vanwege corona. Dus ik twijfelde al. En toen kwam deze kans voorbij.”
Deze kans is een baan als bondscoach. Niet van Japan, dat hem polste voor een rol in de begeleidingsstaf. En ook niet van Nederland, dat op zoek moet naar een vervanger voor de vertrekkende Hugo Haak. Bos tekent een contract dat hem tot en met de Olympische Spelen van Parijs verbindt aan China. Bos vertrekt op korte termijn naar zijn nieuwe woonplaats: Peking.
Ik krijg in China de opdracht om te verjongen en te innoveren. Er is zóveel potentieel, er zijn zoveel middelen
Bos: ,,We hebben veel en lang met elkaar gesproken, maar we zijn er uiteindelijk uit gekomen. Ik had wel een paar eisen en zij ook. Ze vonden bijvoorbeeld dat ik te weinig ervaring had als coach. Heb ik gezegd dat ik vijf jaar lid ben geweest van de Nederlandse sprintselectie die in Tokio zo dominant was. En dat ik weet hoe ze daar zijn gekomen. Ik krijg in China de opdracht om te verjongen en te innoveren. Er is zó veel potentieel, er zijn zoveel middelen. Er is meer uit te halen dan dat er nu uit komt.”
Peng Shuai
Tijdens de onderhandelingen tussen Bos en de Chinese wielerbond verdween net de Chinese tennisster Peng Shuai volledig van de radar nadat ze de voormalige vice-premier van het land had beschuldigd van aanranding en verkrachting. Het zette Bos aan het twijfelen.
,,Ik had een lijstje met voors en tegens. Hoe ze daar met mensen omgaan stond uiteraard bij de tegens. Ik heb het er met mijn nieuwe bazin over gehad, maar ze kon er niet veel over zeggen over de telefoon. Ik heb er over nagedacht: als ik niet ga, verandert er niets. Als ik wel ga waarschijnlijk ook niet, maar ik kan het er in elk geval over hebben met de mensen om me heen. Of ik publiekelijk over dit soort dingen mag praten? Ik weet het niet, dat zie ik wel. Als ik het niet meer zie zitten, dan kan ik altijd terug. Ik wil hoe dan ook proberen om niet alleen maar met een westerse bril te kijken naar hoe ze het daar doen.”
Bekijk hieronder onze wielervideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
PREMIUM
Wilco Kelderman wil na 10 jaar af van hatelijke nul: ‘Dag dat ik weer wedstrijd win, gaat vast komen’
In de tijd dat Wilco Kelderman (31) weg was, groeide Jumbo-Visma uit tot de beste ploeg van het peloton. In de Tirreno, zijn eerste koers na zijn terugkeer, hielp hij Primoz Roglic aan de eindzege. Afgezien van de val waardoor hij vroegtijdig naar huis moest, moet het een voorbode zijn voor de Giro. ,,Iedereen in het team is zo sterk. En Primoz is echt van buitengewone klasse.’’ -
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | De zeven vette jaren van het Nederlandse wielrennen: ga kijken, in godsnaam
Thijs Zonneveld geniet volop van het succes van de Nederlandse wielrenners, zo schrijft hij in zijn column. Maar hij weet ook dat het zomaar weer voorbij kan zijn en dus moet je genieten zolang het kan. ,,Ga kijken, in godsnaam, ga kijken - thuis op de bank of vanachter een hek in de modder.” -
Tom Dumoulin toch weer naar de Tour de France: gestopte renner wordt analist bij de NOS
Tom Dumoulin wordt wieleranalyticus bij NOS Studio Sport. De 32-jarige Maastrichtenaar, die in 2022 stopte als wielrenner, begint dit voorjaar. ,,Ik ga analist worden. In de breedste zin van het woord”, laat hij weten. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
-
-
Podcast In Het Wiel | ‘Wat een feest is wielrennen kijken anno 2023!’
Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam blikken terug op de E3 Saxo Classic van afgelopen vrijdag, toen Wout van Aert de sterkste bleek in Harelbeke. -
met video
Olav Kooij grijpt in Brugge-De Panne net naast winst, Jasper Philipsen is de beste aanvallende sprinter
Jasper Philipsen heeft de 47ste editie van Classic Brugge-De Panne gewonnen. De Belg van Alpecin-Deceuninck was samen met Olav Kooij, Yves Lampaert en Frederik Frison weggereden en maakte het in een sprint af. Philipsen volgt zijn oud-ploegmaat Tim Merlier op.