Volledig scherm
Geraint Thomas. © EPA

Thomas: We zullen zorgen dat ik klaar ben voor de Tour

Ronde van ZwitserlandDe fysieke schade bij Geraint Thomas lijkt mee te vallen. Dat vertelde ploegleider Gabriel Rasch van Team Ineos al na afloop van de vierde etappe in de Ronde van Zwitserland, maar ook het team zelf heeft dat in een persbericht laten weten. 

Thomas, vorig jaar winnaar van de Ronde van Frankrijk, kwam ongeveer 30 kilometer voor de finish hard ten val en staakte de strijd. De 33-jarige Brit werd meteen naar een ziekenhuis gebracht. ,,Geraint heeft een snijwond boven zijn oog", liet Rasch weten. ,,Die bloedde hevig en de dokter besliste daarom dat hij niet verder mocht rijden. Je weet hoe renners zijn, ze willen altijd verder koersen. Geraint ook, maar het was de dokter die vond dat hij naar het ziekenhuis moest.”

Rasch deed zijn verhaal tegen diverse media in Zwitserland. Cycling Pro Net zette het interview op hun YouTube-kanaal. ,,Het lijkt er niet naar uit te zien dat er iets gebroken is. Ik ben geen dokter, maar behalve die wond aan zijn oog en nog andere schaafwonden, leek hij vrij oké. Hij kon zijn arm en schouder bewegen.” Over de deelname van Thomas aan de Tour, die op 6 juli in Brussel begint, kon Rasch niets zeggen, maar later op de avond kwam Team Ineos met een uitgebreid persbericht.

Tekst gaat verder onder de foto...

Volledig scherm
De val van Geraint Thomas. © Screenshot Le Equipe

Persbericht

Volledig scherm
Geraint Thomas. © EPA

In het persbericht legt Thomas zelf uit wat er gebeurde. ,,Er zat ineens een drempel in de weg die vanuit het niets verscheen. Een renner van Astana raakte de drempel en crashte. Ik kon nergens heen. Ik landde op mijn schouder en gezicht en er was wat bloed. Je moet altijd voorzichtig zijn met hoofdblessures en de dokters hebben dan ook de goede beslissing genomen door me uit de race te halen.”

De Tour de France lijkt niet in gevaar te komen voor de winnaar van vorig jaar. ,,Het is frustrerend en een kleine stap terug op mijn voorbereidingen voor de Tour, maar er is genoeg tijd voordat we binnen een paar weken gaan starten in Brussel. Ik ben ervan overtuigd dat ik en mijn coach Tim Kerrison ervoor zullen zorgen dat ik klaar ben voor 6 juli.”

De doktoren stellen dat Thomas een harde klap heeft gemaakt, maar gelukkig niet teveel schade heeft overgehouden aan de val: ,,De scans waren goed en hij voelt zich ook goed. Hij is ontslagen uit het ziekenhuis, maar we moeten hem wel blijven monitoren. Geraint kennende duurt het niet lang voordat hij terug op de fiets zit. We zijn optimistisch dat hij weer snel volop kan fietsen.”