UCI zet Groenewegen negen maanden op strafbank voor incident met Jakobsen
Dylan Groenewegen is door de internationale wielerunie UCI negen maanden geschorst voor zijn aandeel in de vreselijke val van collega-sprinter Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen. Deze strafmaat houdt in dat de Nederlander van Jumbo-Visma tot 7 mei 2021 niet in actie mag komen.
Delen per e-mail
Groenewegen kan bij het CAS in beroep gaan tegen de door een onafhankelijke arbitragecommissie opgelegde schorsing, die zeldzaam hoog is voor een incident in de massasprint. De Amsterdammer maakte in de openingsrit van de Ronde van Polen op 5 augustus van dit jaar een manoeuvre waarmee hij Jakobsen de hekken in sprintte. Zijn landgenoot van Deceuninck–Quick-Step kwam daarbij zeer ernstig ten val en is nog altijd bezig met revalideren.
Een stortvloed van woede viel Groenewegen vervolgens in de media ten deel, waarop zijn ploeg Jumbo-Visma besloot de viervoudig etappewinnaar in de Tour de France een tijdje in de luwte te houden. Een zichtbaar aangeslagen Groenewegen betuigde spijt en benadrukte dat zijn hoofd voorlopig niet naar wielrennen stond. ,,Ik raak de fiets voorlopig even niet aan. Aan sprinten denken, is heel ver weg. Ik zal er de komende maanden niet eens aan denken te fietsen.”
Als de straf van kracht blijft, kan Groenewegen theoretisch aan de start van de Giro d’Italia verschijnen. Deze Italiaanse wielerronde begint op 8 mei 2021, twee dagen na het aflopen van zijn schorsing.
Opluchting bij Jumbo-Visma
Team Jumbo-Visma is opgelucht dat er duidelijkheid is gekomen in de disciplinaire zaak tegen Groenewegen naar aanleiding van het incident tijdens de eerste etappe van de Ronde van Polen. ,,Het was een valpartij waarbij de ernst van de gevolgen niet was te overzien. Nu de disciplinaire zaak is afgerond, kunnen we weer vooruit gaan kijken. We zullen dat samen met Dylan oppakken. We zijn opgelucht dat er nu perspectief en duidelijkheid is. Dat wensen we ook Fabio Jakobsen toe. De bemoedigende berichten over zijn herstel doen ons goed”, aldus directeur Richard Plugge van Team Jumbo-Visma.
Groenewegen heeft zijn volledige medewerking verleend aan het onderzoek en daarin nogmaals erkend spijt te hebben van het afwijken van zijn lijn tijdens de bewuste sprint. Tevens benadrukte hij niet de intentie te hebben gehad mensen in gevaar te brengen of lichamelijk letsel toe te brengen. De 27-jarige sprinter gaat zich inspannen voor activiteiten ter bevordering van een veilige wielersport.
Groenewegen: ,,De valpartij in de eerste etappe van de Ronde van Polen zal voor altijd een zwarte bladzijde in mijn carrière blijven. Tijdens de sprint ben ik van mijn lijn afgeweken. Dat spijt me, want ik wil een faire sprinter zijn. De gevolgen waren heel ongelukkig en ernstig. Daar ben ik mij zeer bewust van en hoop dat dit voor elke sprinter een wijze les is. Ik volg het nieuws van Fabio’s herstel op de voet. Ik kan alleen maar hopen dat hij op een dag weer volledig zal kunnen terugkeren. Door de disciplinaire zaak met de UCI af te ronden wordt duidelijkheid gecreëerd en dat stelt mij in de gelegenheid weer vooruit te kijken. Daar ben ik blij om, ook al is 7 mei nog ver weg. Ik prijs me gelukkig met de steun die ik daarbij krijg van Team Jumbo-Visma, mijn familie en vrienden. Samen zullen we zowel mentaal als fysiek naar die dag toewerken.”
Oud-sprinters vinden schorsing te zwaar: ‘UCI moet zorgen dat omstandigheden veilig zijn’
Oud-sprinters Jean-Paul van Poppel en Jeroen Blijlevens vinden de strafmaat tegen Groenewegen te hoog. Van Poppel en Blijlevens, die in alle grote wielerrondes meerdere etappes wonnen, hebben het idee dat de UCI de ernst van de schade bij Jakobsen heeft meegenomen in de straf tegen Groenewegen. ,,Natuurlijk moet je straffen, dat voorop”, aldus Van Poppel. ,,Je kunt je afvragen of Groenewegen ook zo streng was gestraft als Fabio niet zo lelijk ten val was gekomen. Je mag als UCI niet schorsen op basis van opgelopen schade, maar dat lijkt hier wel gebeurd te zijn.”
Blijlevens heeft in het afgelopen seizoen meerdere sprints gezien die ook voor een straf in aanmerking komen. Hij vindt dat de UCI dan het roekeloze gedrag zelf moet bestraffen. ,,Sprinter Sam Bennett geeft in de Ronde van Spanje een kopstoot, maar dan valt er niemand. Hij wordt alleen gedeclasseerd”, zegt de ploegleider van CCC-Liv. ,,En in de sprint op het WK bij de wielrensters doet Elisa Longo Borghini bij Annemiek van Vleuten in principe net zoiets als Groenewegen.” Toen was er geen valpartij en volgde er geen straf.
De voormalig sprinters vinden bovendien dat de UCI zelf verantwoordelijkheid moet nemen. ,,De UCI moet zorgen dat de omstandigheden veilig zijn”, zegt Van Poppel. ,,We zijn het er allemaal over eens dat de hekken in Polen rondom de sprint niet goed waren. Fabio was niet zo gehavend geweest, als het hekwerk in orde was geweest.” De wielerunie moet volgens Blijlevens ook vooraf duidelijk maken welke straf er op een overtreding staat.
Kort na het incident spraken we wielerverslaggever Thijs Zonneveld. Bekijk hieronder het fragment.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Groenewegen in tranen: ‘Sorry voor mijn fout, ik denk alleen maar aan Fabio’
Dylan Groenewegen kan zijn tranen niet bedwingen als hij voor de camera’s van de NOS zijn verhaal doet over de crash in de Ronde van Polen. Fabio Jakobsen ligt door zijn toedoen in ernstige toestand in een Pools ziekenhuis. Op sociale media kreeg de renner van Jumbo-Visma ervan langs. ,,Sorry voor mijn fout”, zegt Groenewegen. -
Froome wil frisse start bij Israel Start-Up Nation: ‘Het voelde toch een beetje als copy-paste’
Chris Froome denkt dat de overstap naar wielerteam Israel Start-Up Nation ‘verjongend’ voor hem zal werken. ,,Overstappen naar een ander team nu helpt me mentaal zo veel en geeft me nieuwe motivatie”, zegt hij in een video die hij en zijn team verspreidden via social media. -
Wielrenster Sicot geschorst wegens doping ‘na intimidatie ploegleider’
De Franse wielrenster Marion Sicot is voor twee jaar geschorst vanwege het gebruik van epo in juni 2019. Nadat ze positief was bevonden op het verboden middel bij het Franse kampioenschap was Sicot al voorlopig geschorst. Anderhalf jaar later werd de straf definitief waardoor ze tot juli van dit jaar niet aan wedstrijden mag deelnemen. In de strafmaat werd rekening gehouden met het dubieuze gedrag van haar ploegleider, de Belg Marc Bracke. -
Gevallen Jakobsen kan over enkele weken weer voorzichtig fietsen
Het herstel van Fabio Jakobsen van de Belgische formatie Deceuninck - Quick-Step na zijn zware val in de Ronde van Polen verloopt voorspoedig. De Nederlander liet weten dat de revalidatie ‘naar wens’ verloopt. -
Nederland voor het eerst in acht jaar zonder ritzege in grote ronde
Nederlanders en successen in grote rondes; lange tijd was het geen goede combinatie. Maar na het opkomen van enkele renners won Nederland vanaf 2013 elk jaar minstens één etappe in een grote ronde. Tot dit jaar, want in 2020 bleven de Nederlandse renners zonder dagsucces in de Giro, Tour en Vuelta.
-
Zoetemelk noemt besluit Dumoulin dapper: ‘Hopelijk komt hij terug, want ik zie hem graag fietsen’
Joop Zoetemelk, de winnaar van de Tour in 1980, spreekt van een ‘dapper’ besluit van Tom Dumoulin om zijn fiets tijdelijk aan de wilgen te hangen. ,,Ik vind het heel jammer om te horen, want ik geniet van hem als wielrenner.” -
‘Geen Amstel Gold Race’
Tom Dumoulin keert na negen jaar terug in Ronde van Vlaanderen
Tom Dumoulin gooit het dit voorjaar over een andere boeg. De 30-jarige renner van Jumbo-Visma verschijnt aan de start van en de Ronde van Vlaanderen, bevestigde het officiële Twitter-account van de topklassieker. -
Beoogd kopman Hirschi na sterk seizoen plotseling weg bij Team DSM
Marc Hirschi vertrekt voortijdig bij Team DSM, de opvolger van wielerploeg Sunweb. De 22-jarige Zwitser won afgelopen seizoen de Waalse Pijl en een etappe in de Tour de France, was beoogd kopman voor aankomend jaar, maar vertrekt nu op stel en sprong. Hirschi had nog een contract bij de ploeg tot eind 2021.