Volledig scherm
© Cor Vos

Van Vleuten tóch in La Course, ook Van der Breggen en Vos starten

De zesde editie van La Course, de vrouwenwedstrijd in de Tour de France, belooft spektakel met de drie beste wielrensters van Nederland aan de start. Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Marianne Vos staan op de startlijst van de wedstrijd over 121 kilometer komende vrijdag in Pau.

De drie rensters zijn in vorm, getuige hun prestaties in de afgelopen Giro Rosa. Van Vleuten won twee etappes én het eindklassement, Vos zegevierde in vier etappes en Van der Breggen noteerde een overwinning in een bergrit en eindigde als tweede in de eindstand. De drie rensters hebben ook ieder La Course op hun palmares staan. Vos won de eerste editie in 2014, Van der Breggen was de beste in 2015 en Van Vleuten won de afgelopen twee edities.

De winnares van de Giro Rosa zou aanvankelijk niet meedoen, omdat ze meteen na de Ronde van Italië naar Japan zou gaan om het parcours van de Olympische Spelen te verkennen, maar haar ploeg Mitchelton-Scott is erin geslaagd haar vluchtschema te wijzigen. Vrijdag rijdt Van Vleuten La Course, zaterdag vliegt ze naar Tokio.

De vrouwen rijden vrijdag vijf keer een ronde in Pau. Ze koersen over het traject van 27,7 kilometer dat de mannen in een individuele tijdrit afleggen. Van Vleuten liet op Eurosport weten dat ze spektakel verwacht. ,,De wedstrijd telt in totaal 1800 hoogtemeters en dat is vergelijkbaar met Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race, dus het is superlastig. Er zijn meerdere rensters die er kunnen winnen. Zeker Marianne Vos zal daar ook goed uit de voeten kunnen."

Volledig scherm
Annemiek van Vleuten won vorig jaar La Course door in een spectaculaire finale Anna van der Breggen te verslaan. © photo: Cor Vos
  1. Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Bij de Britse baanploeg, al jaren toonaangevend op de Olympische Spelen, is nog geen sprake van paniek na al het Nederlandse succes bij de afgelopen Europese kampioenschappen. Net als bij de voorgaande twee WK’s was Nederland dit EK (vijf keer goud, vier keer zilver en vier keer brons) de grote winnaar van het toernooi. ,,Indrukwekkend. Dit EK en ook de laatste jaren al,’’ zegt Iain Dyer, hoofdcoach van de Britse baanploeg. ,,Maar de vraag is: is Nederland er ook klaar voor op de dag dat het er echt om gaat: op de Olympische Spelen.’’