Volledig scherm
Taylor Phinney. © photo: Cor Vos

Voormalig megatalent Phinney (29) stopt met wielrennen

Taylor Phinney stond ooit bekend als een groot talent, maar al op 29-jarige leeftijd zet hij een punt achter zijn wielercarrière. Phinney rijdt zondag in Japan zijn laatste wedstrijd. De Amerikaan van EF Education First gaat zich richten op zijn andere passies, kunst en muziek.

Quote

Talent is niets waard zonder werkethiek

Taylor Phinney

De zoon van twee voormalige topsporters pakte al op jonge leeftijd twee wereldtitels op de baan op de individuele achtervolging. De kenners voorspelden Phinney een gouden toekomst nadat hij bij de beloften twee keer Parijs-Roubaix had gewonnen (2009 en 2010). De Amerikaan won in 2012 de proloog van de Giro en greep dat jaar bij de Olympische Spelen zowel op de tijdrit als in de wegwedstrijd maar net naast de medailles (twee keer vierde). Bij de WK van 2012 in Limburg pakte hij wel zilver in de rit tegen de klok. 

Mede door blessures kon Phinney, die vanwege zijn snor en alternatieve interesses een vaak opvallende verschijning in het peloton was, de hooggespannen verwachtingen daarna nooit helemaal waarmaken.

Volledig scherm
Taylor Phinney. © Getty Images

,,Het is mooi als je hoort dat mensen geweldige dingen van je verwachten”, zegt Phinney. ,,Maar ook al heb je talent of zeggen mensen dat je veel talent hebt, dan nog is dat niets waard als je geen werkethiek hebt. Als je passie ergens anders ligt, dan betekenen talent en potentie niets.”

Phinney reed het grootste deel van zijn wielerloopbaan voor BMC, waarmee hij in 2015 de tijdrit voor merkenteams op de WK won. Sinds 2017 komt hij uit voor de ploeg van manager Jonathan Vaughters. Hij reed twee keer de Tour de France uit (2017 en 2018) en leverde vorig jaar zijn beste prestatie bij de profs in Parijs-Roubaix (achtste).