Volledig scherm
Coen Vermeltfoort wint de Ronde van Luyksgestel © FotoMeulenhof

Vos en Vermeltfoort heersen in tropisch Luyksgestel

Met Marianne Vos en Coen Vermeltfoort kreeg de wielerronde van Luyksgestel maandagavond twee kleppers als winnaars. 

Volkomen afgemat kwamen tientallen coureurs gisteravond over de meet in Luyksgestel. Tropische Kempenhitte in combinatie met een levendige koers zorgden voor een totaal verbrokkeld veld, waarvan Coen Vermeltfoort de verdiende en logische winnaar werd. De 31-jarige semi-prof van het Alecto Cycling team was met zijn rappe benen dé kandidaat om de spurt van een kopgroep van vier (Benjamin Sydlik, Maik van der Heijden, Frenky van der Vorst en Vermeltfoort) af te maken. 

Slagveld

Achter de snel weggereden vluchters was sprake van een waar slagveld, maar de achtervolgers konden de koplopers nooit meer serieus bedreigen. 
Vermeltfoort c.s. namen al na twintig kilometer de benen en twee van de ontsnapte renners (Sydlik en Van der Vorst) hadden moeite om over te nemen. ,,Toch zijn we samen doorgereden. Ik wist dat het in de sprint waarschijnlijk zou gaan tussen Maik en mij en had er wel vertrouwen in dat ik de sterkste zou zijn”, zei Vermeltfoort aan de meet. Sydlik: ,,Ik was al niet van plan om mee te sprinten om de overwinning, omdat ik te weinig kopwerk kon doen. Voor de derde plek wilde ik wel gaan. Dat is in deze sterke ronde een heel eervolle klassering.”

Tijd

Vermeltfoort had ‘Luyksgestel’ nog niet op zijn erelijst staan en wilde aan die situatie een einde maken. ,,Dit is een van de allermooiste koersen van het jaar. Veel publiek en een mooie sfeer. Het werd tijd dat het eens ging gebeuren.” Sydlik, vorige week nog winnaar in Riethoven, had er weinig fiducie in dat de vlucht zou slagen. ,,Maar Maik en Coen reden gewoon heel goed. Elke keer als ze overnamen ging het tempo met twee, drie kilometer per uur omhoog. Dankzij hun is de ontsnapping geslaagd en ze staan terecht op de eerste twee plekken op het podium.”

Dagzege

Bij de vrouwen kwam Marianne Vos in de middag met een kunststukje, door in de slotfase na een wonderbaarlijke comeback de zege veilig te stellen. Aanvankelijk leken Merel Hofman en Jeanne Koorevaar voor de dagzege te gaan strijden en ze pakten meer dan een minuut voorsprong op het peloton. Vos kwam met een onwaarschijnlijke remonte, geraakte nog bij de koplopers en wist de hoofdprijs te grijpen. ,,Hier in Luyksgestel is het mooi koersen”, sprak ze na afloop. ,,Het was voor mij een perfecte voorbereiding op het NK van komend weekend. Ik wilde nog even wat snelheid opdoen en pak nog mooi de overwinning mee. Het parcours op het NK ligt me wel, al had het van mij nog een iets meer geaccidenteerd terrein mogen zijn. Ik heb er wel vertrouwen in.” Jasper de Laat en Monique van de Ree behielden gisteravond de leiding in het Belisol-Kempenklassement.