De juichende Jelle Wallays na z'n glansrijke overwinning in Parijs-Tours.
Volledig scherm
De juichende Jelle Wallays na z'n glansrijke overwinning in Parijs-Tours. © photo: Cor Vos

Wallays schrijft Parijs-Tours op zijn naam, Terpstra opnieuw tweede

Jelle Wallays (30) won vanmiddag de eendagsklassieker Parijs-Tours. De Belg kwam na dik 200 kilometer solo over de streep voor achtervolger Niki Terpstra. Vijf jaar geleden won Wallays de koers ook al. 

Het wielerseizoen loopt op z'n einde en dus was in Tours één van de laatste gerenommeerde koersen van het jaar te winnen. Het parcours leidt de renners over onverharde wegen, grindpaden en gravelklimmetjes. Niet iedereen is daar enthousiast over. Zo verscheen Deceuninck–Quick-Step niet aan de start omdat ploegbaas Patrick Lefevere het niet eens is met de vele onverharde stroken.

Søren Kragh Andersen voelt zich doorgaans wél op zijn gemak op het hobbelige parcours. De Deen schreef vorig jaar de koers achter zijn naam en ontsnapte zo'n 70 kilometer voor de streep. Een lekke band gooide roet in het eten. Achtervolger Jelle Wallays kwam daardoor solo aan kop. Op z'n 30 kilometer van de finish bedroeg zijn voorsprong anderhalve minuut. De Belg, die in 2014 de koers al eens won, oogde sterk.  

Søren Kragh Andersen (links) staat met pech langs de weg en ziet Jelle Wallays passeren.
Volledig scherm
Søren Kragh Andersen (links) staat met pech langs de weg en ziet Jelle Wallays passeren. © photo: Cor Vos

Lek

Deze koers is ook geschikt voor Niki Terpstra, maar de 35-jarige veteraan had pech. De Beverwijker, die vorig jaar  nog als tweede eindigde, reed op 19 kilometer van de streep voor de tweede keer lek. Hij sloot desalniettemin nog wel aan bij de groep die Wallays achtervolgde.

Op vijf kilometer van de streep ontsnapte Terpstra uit die groep met Oliver Naesen in zijn wiel. In de buurt van Wallays kwamen ze niet meer. Naesen zette niet meer aan voor een sprint waardoor Terpstra opnieuw als tweede eindigde, op een halve minuut van de winnaar.