Toon Bouw is al sinds 1967 bestuurlijk betrokken bij de ronde van Gerwen en nu al meer dan dertig jaar voorzitter van het plaatselijke wielercomité. ,,Zoiets als dit hebben we nooit eerder meegemaakt."
Volledig scherm
Toon Bouw is al sinds 1967 bestuurlijk betrokken bij de ronde van Gerwen en nu al meer dan dertig jaar voorzitter van het plaatselijke wielercomité. ,,Zoiets als dit hebben we nooit eerder meegemaakt." © Kees Martens

Wielerronde van Gerwen afgelast en in 2021 pas weer georganiseerd

De wielerronde van Gerwen gaat dit jaar niet door en daarmee wordt een van de grotere koersen in Zuidoost-Brabant afgelast. Marien Bogerd uit Kootwijk blijft zodoende voorlopig de laatste winnaar van het wielermonument in het Nuenense kerkdorp.  

‘Gerwen’ wordt traditiegetrouw verreden op tweede paasdag en door de uitbraak van het corona-virus hebben organisator Toon Bouw en zijn mannen met pijn in het hart een streep moeten zetten door het evenement. ,,En eigenlijk overal pijn”, zegt de nog immer kwieke tachtiger, die al sinds de eerste editie in 1967 betrokken is bij de ronde. De 54e editie van het criterium vindt pas in 2021 plaats, zegt Bouw gedecideerd. ,,Onze datum op tweede paasdag vinden we uniek en we willen daaraan per se vasthouden. In Gerwen is er koers op tweede paasdag en nu het niet kan, gaan we het volgend jaar opnieuw proberen. De situatie is op dit moment heel zorgelijk en het is duidelijk niet verantwoord om iets te organiseren. We hopen er allemaal het beste van.” 

De internationale wielrenunie heeft ook al een streep gezet door een groot deel van het voorseizoen. Wanneer het weer mogelijk is om wedstrijden te laten verrijden, is op dit moment nog niet bekend.