Jan Peeters, hier bij een presentatie van TML/De Dommelstreek, spreekt met veel waardering over de ronde van Duizel.
Volledig scherm
Jan Peeters, hier bij een presentatie van TML/De Dommelstreek, spreekt met veel waardering over de ronde van Duizel. © Irene Wouters

Wielerspeaker Jan Peeters: Wielrenners voelen zich thuis in Duizel

DUIZEL - De Ronde van Duizel is een van de regionale wielermonumenten. Vroeger wisten de beste amateurs de weg naar Duizel al moeiteloos te vinden, en ook maandagavond is dat weer zo.

Dries van Wijhe werd er in 1980 na zijn zege zowat tegen het plafond gegooid. De bekende schaatser en wielrenner voelde zich in het wielermaffe Duizel als een vis in het water. ,,Wat een feest was dat, iedereen was uitgelaten", herinnert wielerspeaker Jan Peeters zich nog van de huldiging van 'Dolle Dries'.

De strijd om de gele trui in het Kempendorp is maandagavond toe aan de zestigste editie. Het is met onder meer de wielerrondes van Luyksgestel en Gerwen een van de regionale wielermonumenten. Nog altijd komt het publiek er massaal op af. Peeters versloeg tientallen edities en is er ook vanavond weer bij. ,,Ik wil het eigenlijk al jaren rustiger aan doen, maar ze blijven bellen", zegt de Eindhovenaar lachend. Bij de meeste races klinkt tegenwoordig de stem van de eveneens ervaren speaker Rien van Horik uit Someren, maar Peeters laat zich nog weleens overhalen om de microfoon ter hand te nemen. ,,Dat doe ik graag. Wat de geheimen achter het succes in Duizel zijn? Het gaat altijd om topsport, maar toch is het voor, tijdens en na de koers gezellig en gemoedelijk. Ik ken geen renner die zich er niet thuis voelde. Het is een koers die had kunnen uitgroeien tot een ronde voor beroepsrenners, maar de organisatie bleef met beide benen op de grond staan. Daarom is het nog steeds een toonaangevend criterium voor de beste amateurs."

De Ronde van Duizel kan steevast rekenen op veel belangstelling. Vanavond vindt de zestigste editie plaats.
Volledig scherm
De Ronde van Duizel kan steevast rekenen op veel belangstelling. Vanavond vindt de zestigste editie plaats. © Tom Valstar

Telefoontje

Iedere ervaren Nederlandse wielrenner die van criteriums houdt, kent Duizel. En andersom ook. Menig coureur ontving in het verleden een telefoontje met een goed bod van organisator Jan Bierens, die zo een sterk deelnemersveld samenstelde. ,,Jan is een van de mensen die van de ronde een stabiel evenement heeft gemaakt", vindt Peeters.

Het huidige bestuur is een iets andere weg in geslagen. De reisvergoedingen voor renners liggen lager dan vroeger en het prijzengeld is daardoor verhoogd. Het zorgt voor meer strijd in de straten, terwijl de goede coureurs Duizel nog steeds weten te vinden. ,,Het bestuur is verjongd", weet Peeters. ,,Ook hun ideeën verdienen een kans. De kracht van Duizel is het koppelen van de ware wielrenbeleving aan eenvoud en gastvrijheid. Het is een van de hoofdschotels van het regionale wielrennen."