De Rekenmeesters: het kan ontzéttend ingewikkeld worden in Poule F
In de laatste poulewedstrijden is het traditioneel gezien rekenen geblazen. Wie moet winnen, wie heeft aan een gelijkspel genoeg, en wie wil juist verliezen om in de volgende ronde een goede tegenstander of een lange verplaatsing te ontlopen? De Rekenmeesters zoeken het voor u uit. Vandaag vanaf 16.00 uur: de spannende ontknoping in poule F.
Eigenlijk kun je de ontwikkelingen in Poule F niet los zien van die in Poule E, dat later vandaag zijn laatste wedstrijden gespeeld ziet. Natuurlijk, de ploegen die zich vanmiddag plaatsen zijn blij. Maar de vreugde zal nog een stukje groter zijn als blijkt dat ze in de achtste finale niet op Brazilië stuiten. Probleem is dat de teams geen idee hebben of ze daar eerste of tweede voor moeten worden. En dus maakt het ook niet zoveel uit op welke plek ze eindigen.
Eerst maar even de stand:
1. Mexico 2-6 (3-1)
2. Duitsland 2-3 (2-2)
3. Zweden 2-3 (2-2)
4. Zuid-Korea 2-0 (1-3)
Poll
Wie gaan er door in poule F?
-
Mexico en Duitsland (74%)
-
Mexico en Zweden (19%)
-
Zweden en Duitsland (5%)
-
Mexico en Zuid-Korea (2%)
Voor Mexico is de situatie helder. Die moeten niet verliezen van Zweden, en dan zijn ze door. Voor Duitsland is dat ook het aantrekkelijkste scenario. Dan hebben de Duitsers zelf aan een overwinning op het zwakke Zuid-Korea genoeg om als nummer twee de volgende ronde te bereiken. Bij een Mexicaanse overwinning op Zweden volstaat een gelijkspel zelfs voor de Duitsers.
Maar goed, het kán ingewikkeld worden in deze groep. Stel bijvoorbeeld dat Zweden van Mexico wint en Duitsland van Zuid-Korea. Dan eindigen Duitsland, Mexico en Zweden allemaal op zes punten, en dan moeten de rekenmeesters echt de hersens kraken. In theorie kan het zelfs tot een loting komen.
Het kan geen kwaad de officiële regels eens op een rijtje te zetten. De Fifa hanteert bij een gelijk aantal punten allereerst deze twee criteria om te bepalen wie er doorgaat:
- doelsaldo in alle drie de wedstrijden
- aantal doelpunten voor in alle drie de wedstrijden
Het zou kunnen dat dit al tot een oplossing leidt. Stel dat Zweden met 4-0 van Mexico wint en Duitsland met 5-1 van Zuid-Korea, dan zijn Duitsland en Zweden de twee ploegen met het beste doelsaldo.
Er is echter ook een situatie mogelijk waarin Duitsland met 2-1 van Zuid-Korea wint en Zweden met 2-1 van Mexico. Het gevolg zou zijn dat Duitsland, Mexico en Zweden alle drie op zes punten eindigen en met een doelsaldo van 4 voor en 3 tegen. Dan komen de volgende criteria om de hoek:
- aantal punten behaald in de onderlinge wedstrijden
- doelsaldo in de onderlinge wedstrijden
- aantal gescoorde doelpunten in de onderlinge wedstrijden
In de onderlinge wedstrijden hebben de drie ploegen in deze fictieve situatie allen drie punten: ze wonnen immers alledrie van Zuid-Korea. Het schrappen van de wedstrijd tegen de Zuid-Koreanen zorgt er echter voor dat de Zweden boven komen drijven als nummer 1. Zij scoorden in de wedstrijden tegen Duitsland en Mexico drie keer, de andere twee ploegen maakten er in de onderlinge wedstrijden maar 2.
Ook het doelsaldo onderscheidt Duitsland en Mexico in zo'n situatie niet. Dan is er nog één onderdeel om het verschil op te maken, in het FIFA-reglement, alvorens tot loting wordt overgegaan.
- het aantal punten in het Fair Play-klassement, gebaseerd op het aantal gele en rode kaarten in alle groepswedstrijden.
Op dit moment staat Duitsland er daarin een stuk slechter voor dan Mexico, met één rode kaart en twee gele tegenover twee gele kaarten voor de Mexicanen. Maar wie weet wat er vanmiddag gebeurt. Overigens zou het voor het eerst in de WK-historie zijn dat een ploeg met zes punten wordt uitgeschakeld, constateerde sportstatisticus Michel Abbink (VI) op Twitter. Maar dat terzijde.
Nu kunt u zeggen: interessant allemaal, maar dit is wel héél hypothetisch. Dat klopt ook wel, maar reken maar dat een ploeg als Duitsland een situatie als deze wil voorkomen. En nog iets: er zijn nog twee uitslagen mogelijk waarin een vergelijkbare rekensom moet worden gemaakt.
Als Duitsland met 1-0 van Zuid-Korea verliest, en Zweden met 1-0 ten onder gaat tegen Mexico, eindigen Duitsland, Zuid-Korea én Zweden met drie punten, én met een doelsaldo van 2 voor en 3 tegen. In dat geval moeten Duitsland en Zweden langs de Fair Play-meetlat - Zuid-Korea legt het af op het aantal gemaakte doelpunten in de onderlinge wedstrijden. Ook vergeleken met Zweden heeft Duitsland een grotere kaartenlast.
Geen onnodige overtredingen dus, vanmiddag.
Om het allemaal nog iets spannender te maken: Zuid-Korea is ondanks twee nederlagen nog niet helemaal uitgeschakeld. Het gaat door als het ruim van Duitsland wint en als Zweden van Mexico verliest.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kroatische president ster van finale
De Kroatische president Kolinda Grabar Kitarovic kan geen kwaad meer doen bij haar landgenoten. Ze stal de show tijdens finale door na afloop in de stromende regen alle spelers van het Kroatische voetbalteam een troostende knuffel te geven. Ze droeg een shirt van het Kroatische elftal, dat met 4-2 verloor van Frankrijk. -
Trotse wereldkampioen gehuldigd in Parijs
Met enige vertraging is wereldkampioen Frankrijk teruggekeerd in eigen land. Een dag na de triomf in de WK-finale tegen Kroatië (4-2) stapte aanvoerder Hugo Lloris als eerste het vliegtuig op luchthaven Charles de Gaulle in Parijs uit om de beker aan zijn landgenoten te tonen. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
-
Dit moet je weten over de finale
Om 17.00 uur zorgen Frankrijk en Kroatië voor de apotheose van het WK. Wie gaat er met de zege aan de haal? De voorbeschouwing! -
Stoppen op het hoogtepunt? Niet succescoach Deschamps
Didier Deschamps blijft aan als bondscoach van Frankrijk. Dat melden Franse media. ,,Ik doe niet alles zoals Jacquet", zei Deschamps. De toenmalige bondscoach Aimé Jacquet stopte wel na het winnen van het WK in 1998. -
Bondscoach Martínez trots op bronzen Belgen
Bondscoach Roberto Martinez was trots op België na de gewonnen troostfinale tegen Engeland (2-0) op het WK. De Spanjaard loodste zijn ploeg de afgelopen weken in Rusland naar de beste prestatie ooit op een mondiale eindronde.