Waar ging het mis? Duitsland zoekt verklaring voor ontluisterend verlies
Een nederlaag, dat kan gebeuren. Zelfs in Duitsland. Maar de manier waarop Mexico de Duitsers gisteren aan stukken reet, laat alle alarmbellen bij de oosterburen afgaan. Klopte het tactische plan wel? Werd er niet hard genoeg gewerkt? Moet er gewisseld worden? ,,Er moet iets veranderen."
Van de vijf spelers die tijdens het vorige WK voetbal in Brazilië de meeste kilometers maakten, waren er vier Duits. Thomas Müller (hij liep in zeven wedstrijd twee hele marathons) stond bovenaan, Toni Kroos tweede met een kilometertje minder. Philipp Lahm en Benedikt Höwedes hoefden alleen de Argentijn Javier Mascherano voor zich te dulden en staan vierde en vijfde.
Wie in 2014 tegen Duitsland speelde wist één ding zeker: mijn tegenstander loopt de plaggen uit de grond. Ook als het een keer niet soepel liep kon de ploeg er op terugvallen. In het tweede groepsduel, dat met 2-2 gelijk werd gespeeld tegen Ghana, renden de Duitsers samen meer dan 116 kilometer.
Mats Hummels had gewenst dat zijn teamgenoten gisteren tegen de Mexicanen eenzelfde aantal meters gemaakt hadden, en het liefst ook wat meer in achterwaartse richting. ,,We hebben regelmatig zeven a acht mensen die zich met de aanval bezig houden", zei de bijzonder kritische verdediger na afloop. ,,Vaak staan alleen Jerome (Boateng, red.) en ik achterin. Dat heb ik al diverse malen aangekaart."
De 116 kilometer haalden de Duitsers gisteren echter niet, ze bleven steken op 110. Het is slechts een statistiekje natuurlijk, maar tekenend is het wel. De loopwonderen van 2014 legden in hun eerste groepswedstrijd minder kilometers af dan de Russen (118 liefst, tegen Saoedi-Arabië), de Australiërs, de Uruguayanen én de Egyptenaren.
(Tekst loopt door onder de foto)
Heilig vuur
Kampen de Duitsers met het probleem dat deze eeuw wel vaker voorkomt bij wereldkampioenen? Dat van een selectie en een formule die hun top achter zich hebben, maar niet worden ververst? Wat dan rest is een ploeg zonder heilig vuur, met een coach die te lang vasthoudt aan voorheen succesvolle ideeën.
Het klinkt logisch, maar het klopt niet, stelt Peter Hyballa, oud-trainer van NEC. Volgens hem speelde Duitsland weliswaar met veel dezelfde spelers als voorheen, maar was het tactisch plan juist revolutionair anders.
Het was een beetje tiki taka, een beetje Johan Cruijff. Heel innovatief
,,Het was een ultra-aanvallend systeem wat bondscoach Joachim Low speelde, heel verrassend. Hij wist dat de Mexicanen met mandekking zouden spelen, over het hele veld, en wilde ze aftroeven door zijn spelers constant van positie te laten wisselen. Kimmich stond de helft van de tijd rechtsbuiten, dan ging Müller naar tien. Kroos week vaak uit naar links, om ruimte te maken voor Özil en Khedira. Het was een beetje tiki taka, een beetje Johan Cruijff. Heel innovatief."
Maar het was vooral ook een ontluisterende nederlaag. ,,Je moet een beetje geluk hebben. Als je snel scoort wordt het 4-0 en staat iedereen op de banken. Wel was duidelijk dat het met de restverdediging niet goed ging. Normaal gesproken heb je een man of vijf zes voor de bal, bij Duitsland waren dat er soms acht. Dat moet een volgende keer anders. "
Zwaktes
Niet iedereen bij de oosterburen is zo mild voor Löw als Hyballa, die na de zomer in dienst treedt van de Duitse bond. Dat Mexico erin slaagde om de Duitse zwaktes uit te buiten, levert veel frustratie op. Teammanager Oliver Bierhoff liet na de wedstrijd weten dat de Mexicanen Duitsland met hun tactische plan compleet verrasten.
In plaats van de Duitsers vroeg onder druk te zetten, veroverden de Mexicanen de bal pas als die op hun eigen helft was. De Duitse backs kregen zo de kans om ver op te komen. Maar als de Mexicanen de bal eenmaal hadden, lag er een zee aan ruimte in de Duitse verdediging. Het was een manco dat ook in oefenwedstrijden al aan het licht kwam.
,,Somesing is not right in that team", zei oud-aanvoerder Michael Ballack in zijn analyse van de wedstrijd, in Engels met onmiskenbaar Duitse tongval. ,,Zo kan het niet doorgaan. Hopelijk is dit een wake-up call."
Simon Cziommer, oud-speler van onder meer Twente en AZ, denkt van wel. Juist de ervaring van de ploeg zal ervoor zorgen dat het in de volgende wedstrijd tegen Zweden beter gaat. ,,Ze moeten elkaar de waarheid vertellen, en als je naar Hummels luistert, gebeurt dat ook. Ik zie het als een incident."
In de Duitse media is de roep om ingrijpen sterk. Kop van Jut is onder meer Sami Khedira. De middenvelder lijkt moeite te hebben om het gebied tussen beide zestienmeters op hoog tempo te bestrijken. Duitse media pleiten voor Gündogan of Goretzka in zijn plaats.
Cziommer begrijpt dat wel, hoewel hij Khedira nog steeds een uitstekende speler vindt. ,,Je ziet dat wel vaker. Als dit soort spelers bij hun club speelt, in een dominant team, zie je hun fantastische kwaliteiten aan de bal. Maar als de tegenstander er in slaagt om hun kwetsbaarheid bloot te leggen, en het team waarin ze spelen ruimte weggeeft, zie je ineens dat ze de wendbaarheid en snelheid van vroeger niet meer hebben."
(Tekst loopt door onder de foto)
Illuster
De vraag is echter of nieuwelingen hun illustere voorgangers kunnen doen vergeten. De spelers die gisteren het minst in het spel betrokken werden, waren de recent ingepaste jongelingen Plattenhardt en Werner.
Cziommer: ,,De huidige generatie bestaat uit absolute topspelers. Neem Kroos, hoeveel jaar speelt die al op dit niveau? Je kunt niet verwachten dat anderen dat niveau zomaar even halen. Werner heeft zeker kwaliteiten, maar is bij RB Leipzig niet altijd basisspeler. En dat is niet eens Bayern München of Real Madrid, maar een subtopper in de Bundesliga."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kane in voetsporen Lineker als topscorer op een WK
Harry Kane is met zes goals topscorer van het WK 2018 geworden. Daarmee is hij na Gary Lineker in 1986 de tweede Engelsman die dat presteert. -
Poll
Wat was de mooiste goal op het WK?
Het WK is voorbij. Frankrijk is wereldkampioen. En dus is het tijd om terug te blikken. Wat vond u de mooiste goal van het toernooi? Hieronder zijn ze nog eens terug te zien. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUM
‘Géén penalty geven was sterker geweest’
Op het WK van de VAR kon een cruciale ingreep van de videoreferee tijdens de finale eigenlijk niet uitblijven. Maar was de historische beslissing van de Argentijnse scheidsrechter Néstor Pitana om alsnog een strafschop toe te kennen aan Frankrijk wel de juiste conclusie? -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
1
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Kalinic bedankt voor zilveren medaille: Ik heb niet gespeeld
Nikola Kalinic heeft vriendelijk bedankt voor de zilveren medaille die hem door de Kroatische voetbalbond werd aangeboden. De spits die door bondscoach Zlatko Dalic zonder te spelen werd weggestuurd uit Rusland vindt dat hij geen recht heeft op het eremetaal. -
Drie keer verlenging, maar geen enkele blessure bij Kroaten
Alle spelers van Kroatië zijn fit voor de WK-finale morgen tegen Frankrijk.