

- 116' Bruno Petkovic
- Neymar 105'+1'
Neymar in tranen: topfavoriet Brazilië laat zich op WK verrassen door Kroatië en kan naar huis
met videoAls Oranje vanavond Argentinië verschalkt, wacht in de halve finale niet Brazilië maar Kroatië. De finalist van 2018 zorgde voor een sensationele stunt op het WK door óók tegen de titelfavoriet een verlenging en strafschoppenserie te overleven en daarmee de ontroostbare all-time-topscorer Neymar naar huis te sturen: 1-1 (4-2).
Wat routinier Dani Alves ook probeerde, de tranen bleven na de mokerslag vloeien bij Neymar. Halverwege de verlenging schoten zijn emoties de andere kant nog op. Compleet in extase, nadat hij Brazilië, door voorbeeld Pelé met zijn 77ste interlandgoal te evenaren, nog op koers hield voor de eerste wereldtitel in twintig jaar.
Daar liet zelfs Neymar de voorbije maanden alles voor wijken. Maar het ticket voor de halve finale liet Brazilië nog glippen in de verlenging, waarna het door missers van Rodrygo en Marquinhos als vierde opeenvolgende land op twee WK’s kennismaakte met de koelbloedige Kroaten en de in Qatar uitblinkende doelman Dominik Livakovic.
Bekijk hier een video vol feest in Kroatië en verdriet in São Paulo:
In vice-wereldkampioen Kroatië trof de door bookmakers tot WK-favoriet beschouwde Brazilië een tegenpool van de in de achtste finale snel gevloerde en naïeve Zuid-Korea. Nu zat het venijn juist in de staart. En dat was niet zo verwonderlijk, wetende dat de ervaren Kroaten juist georganiseerd en berekenend naar de kwartfinale slopen en zo ook snel de angel uit het avontuurlijke aanvalsspel van Brazilië haalden.
Heel even vonden de sterren voor rust het gaspedaal, toen Vinicius versnelde en zijn schot - na een combinatie met Richarlison - geblokt zag worden door talent Josko Gvardiol en sluitpost Livakovic van Dinamo Zagreb even later een slap schot van Neymar ving. In de tweede helft leek Brazilië alsnog uit de leunstand te schieten, maar als eerst een voorschot op de halve finale nemen, lukte nog niet omdat Neymar vrije teamgenoten negeerde en zelf in de afronding faalde.
De ingevallen Antony hielp Kroatië iets verder te laten wankelen, maar als de Seleçao de sluwe en beweeglijke triangel op het middenveld (Modric, Brozovic en Kovacic) eens te slim af waren, stuitten ze vaak op Gvardiol. En als ook de rots in de branding was gezien, bleek Kroatië in Livakovic nog een zeer betrouwbare keeper te hebben, bijvoorbeeld toen Vinicius en Lucas Paqueta kansrijk voor hem opdoken.
Zo sleepte Kroatië er een nieuwe verlenging uit. Was het tegen Japan nog zaak om daarin niet verrast te worden, daar joeg de degelijke ploeg van Zlatko Dalic tegen Brazilië nu zelf op een regelrechte stunt, gesterkt door de wetenschap dat het de laatste drie WK-barrages overleefde.
Tegen Denemarken, Rusland (2018) en Japan hoefde Kroatië ook minder grof geschut te ontwijken. Grof geschut? Ja, Tite wisselde halverwege de tweede helft zijn drie aanvallers die om Neymar heen stonden. Naast oud-Ajacied Antony, ijverig en behendig als in zijn beste Ajax-tijd, gaf ook Rodrygo de Goddelijke Kanaries weer vleugels.
Van de extra aandacht die de Kroaten de flanken gaven, profiteerde Neymar. Even daarvoor verzuimde Marcelo Brozovic het fraaie hoogstandje waarmee Bruno Petkovic twee Brazilianen het bos in stuurde, te promoveren tot openingstreffer. Dat deed Neymar wel toen hij in het centrum weer eens wat ruimte vond en met hulp van kaatsers Rodrygo en Paqueta langs de cipiers van Kroatië gleed, ook doelman Livakovic omspeelde en de bal in het dak van het doel duwde.
De ster van PSG en Brazilië, medespelers, reserves en stafleden waren door het dolle heen. Neymar werd in de hoek door de complete selectie besprongen, op doelman Alisson Becker en de languit in de middencirkel liggende Casemiro na.
Een strafschoppenreeks leek afgewend, tot in de bloedstollende verlenging Kroatië één keer de kans schoon zag om de massaal overgestoken Brazilianen in de counter pijn te doen. De vrije Mislav Persic trok vanaf links voor, en Petkovic sleepte er via Marquinhos, in de korte hoek een penaltyserie uit.
En door die mentale dreun en drie eerder gewonnen reeksen was Kroatië plots favoriet. En met die status wist de mogelijke tegenstander van Oranje dus wél raad.
Check hier alles over het WK voetbal in Qatar, met het laatste nieuws en het speelschema van Oranje, het speelschema, de premiumverhalen, columns, video’s en podcasts.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Poll | Argentinië of Frankrijk, welk land wint de WK-finale?
Na bijna een maand voetballen in Qatar, valt morgen de beslissing. Argentinië en Frankrijk vechten in een onderling duel (aftrap 16.00 uur) uit wie er met de wereldtitel aan de haal gaat. Zet Lionel Messi de kroon op zijn carrière, of gaat net als vier jaar geleden de hoofdprijs naar ‘Les Bleus’. Breng je stem uit in onze poll! -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
In de schijnwerpers: de fraaie WK-statistieken van succescoaches Lionel Scaloni en Didier Deschamps
Wie wordt er wereldkampioen? Het Argentinië van Lionel Scaloni of wéér het Frankrijk van Didier Deschamps? We zetten de cijfers van beide succescoaches op een rijtje. -
PREMIUM
Column Willem van Hanegem | Het was voor FIFA en Qatar heel belangrijk dat Lionel Messi hier zijn wereldtitel pakte
Columnist Willem van Hanegem heeft genoten van de ‘spetterende WK-finale’ tussen Argentinië en Frankrijk, die werd gewonnen door de Zuid-Amerikanen. ,,En dat maakt toch dat je het maandag jammer vindt dat het weer is afgelopen.’’
-
‘Hoe je een van de meest historische foto’s ooit kunt verpesten’: emir drapeert Messi in Qatarees gewaad
Opvallend moment gisteren tijdens de uitreiking van de Wereldbeker. Lionel Messi kreeg op het podium van de emir een traditioneel Qatarees gewaad aan, vlak voor hij de trofee de lucht in zou houden. Qatar en de FIFA oogsten bij analisten en fans op sociale media bakken kritiek voor de actie. ,,Je pakt een heel groot moment af van de speler", vond de Duitse ex-voetballer Bastian Schweinsteiger. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Spaanse journaliste noemt op WK afwezige Toni Kroos ‘een van de slechtste spelers in Qatar’
Wat zijn relatie met de pers betreft, was 2022 niet het jaar van Toni Kroos. De Duitser, die na de gewonnen Champions League-finale met Real Madrid uit zijn slof schoot tegen een ZDF-verslaggever, werd op de Spaanse tv gehekeld voor zijn optreden op het WK. Eén probleem: hij deed helemaal niet mee in Qatar.