Volledig scherm
Vivianne Miedema. © BSR/SOCCRATES

Alleen Marta en Shaw scoren beter dan Miedema van alle WK-speelsters

Met 58 doelpunten in 75 interlands behoort Vivianne Miedema op het WK in Frankrijk tot de voetbalsters die heel makkelijk het net weten te vinden. De spits van Oranje staat nu op een gemiddelde van 0,77 doelpunt per wedstrijd. Alleen de Braziliaanse vedette Marta en het Jamaicaans talente Khadija Shaw kunnen met een hoger gemiddelde pronken.

Khadija ‘Bunny’ Shaw is pas 22 jaar, maar ze maakte in 22 interlands al 31 doelpunten voor Jamaica. Dat komt neer op 1,4 doelpunten per wedstrijd. Bij de 33-jarige Marta, jarenlang beschouwd als de beste voetbalster ter wereld, staat de teller na 133 interlands op 110 doelpunten: een gemiddelde van 0,83. Met vijftien goals is de ze topschutter aller tijden op het WK.

De FIFA zette op de website meer opvallende feitjes, op basis van de selecties die de 24 deelnemende landen hebben ingediend. Zo is Javiera Grez met 1,48 meter de kleinste speler op het WK. De 18-jarige Chileense aanvalster is bijna 40 centimeter kleiner dan de Française Wendie Renard, met 1,87 meter de grootste. De Canadese Christine Sinclair heeft met 282 interlands vaker voor haar land gespeeld dan alle 23 speelsters uit de selectie van Jamaica bij elkaar. De Amerikaanse selectie is het meest ervaren, met in totaal 1893 caps. Liefst acht Amerikaanse voetbalsters hebben 100 of meer interlands op hun naam staan.

Volledig scherm
Khadija Shaw (r) namens Jamaica in actie tegen Zuid-Afrika. © AFP