Druk bij Leeuwinnnen? ‘We zijn al een keer of 15 wereldkampioen geworden’

De Oranje Leeuwinnen spelen morgenavond (18.15 uur) in Eindhoven de uitzwaaiwedstrijd tegen het sterke Australië, als laatste ultieme test voor het aanstaande WK in Frankrijk. Een wedstrijd waarna de verwachtingen nog verder toenemen of juist getemperd worden.

Door Daniël Dwarswaard

De wedstrijd morgenavond tegen de nummer zes van de wereld in het Philips Stadion van Eindhoven kan zomaar de best bezochte vrouweninterland ooit worden op Nederlandse bodem. Die grens is bijna bereikt. De teller staat nu op 29.841 verkochte kaarten. Om het record van vorig jaar (ook in Eindhoven tegen Noord-Ierland) te breken, moeten er nog een paar honderd kaarten worden verkocht. De KNVB hoopt en verwacht dat het op de wedstrijddag nog zal gebeuren.

,,Zoveel mensen. Dat gaan we echt nooit normaal vinden hoor’’, zegt bondscoach Sarina Wiegman. ,,Laten we er weer een mooi feest van maken.’’ Maar het gaat tegen Australië, met Sam Kerr één van de beste speelsters ter wereld in het elftal, vooral om het goede gevoel waarmee Oranje dinsdag naar Frankrijk wil afreizen.

Volledig scherm
© ANP

Bewuste keuze

De keuze voor Australië als laatste sparringpartner is daarom een heel bewuste. Een sterk team dat in Frankrijk voorzichtig bij één van de favorieten wordt gerekend, in ieder geval een belangrijke outsider. ,,En qua speelstijl lijkt deze ploeg op onze eerste tegenstander Nieuw-Zeeland. Fysiek sterk en superfit. Al schat ik Australië wel wat hoger in, zeker voetballend gezien. We zien het echt als een laatste test.’’

Daarom zal Wiegman met de beoogde basis starten die het ook in Frankrijk tegen Nieuw-Zeeland moet doen. Iedereen is fit genoeg om te spelen. De bondscoach weet dat een groot deel van Nederland meekijkt. ,,We zijn voor de buitenwacht al een keer of vijftien keer wereldkampioen geworden. Aan de ons de taak om daar goed mee om te gaan.’’

Volledig scherm
Bondscoach Sarina Wiegman. © ANP