Volledig scherm
© FotoMeulenhof

Helmondse spits van eerste Oranje vrouwenelftal: ‘Toen blij met 10 gulden reiskostenvergoeding'

De Helmondse José van Hoof (66) was centrumspits van het Nederlands elftal dat in 1973 de eerste officiële interland speelde. ,,We worden wereldkampioen. Punt."

José van Hoof is stellig over de kansen van Oranje in de finale. Maar ze staat ook stijf van de zenuwen. ,,Ik geniet ervan, en ik zei al voor het toernooi begon dat Oranje hoog zou eindigen. Natuurlijk zat er een engeltje op de schouders, maar geluk dwing je af en heb je ook nodig om kampioen te worden. Dus gaat Oranje zondag gewoon winnen!"

Van Hoof hoopt vooral dat de KNVB dan maandag doorpakt. ,,Het WK werkt alleen in positieve zin door als je het blijft promoten", aldus Van Hoof, die zelf tientallen interlands speelde en driemaal landskampioen werd. ,,Het is prachtig wat er nu gebeurt en dit is de uitgelezen kans om een boel centen vrij te maken voor het vrouwenvoetbal. Wij waren 45 jaar geleden al blij met tien gulden reiskostenvergoeding voor de trein naar Zeist. Als nu een grietje uit Helmond gaat voetballen en talent blijkt te hebben, kan ze nog niet hogerop omdat Amsterdam niet te bereizen is voor haar ouders. Zo leid je dus niet op."

,,Dit had 25 jaar geleden allemaal al op poten moeten staan. De competitie stelt nog altijd weinig voor, de internationals spelen in het buitenland omdat hier geen eer te behalen is voor ze. Om professioneel voor de dag te komen, moet er bij de bond in Zeist een aparte tak komen met vrouwen met verstand van zaken die het echt kunnen aansturen."