Vivianne Miedema.
Volledig scherm
Vivianne Miedema. © BSR Agency

Miedema jaagt tegen ‘Ontembare Leeuwinnen’ op record Melis

Oranje neemt het vanmiddag om 15.00 uur op tegen Kameroen. Nederland heeft aan een overwinning in Valenciennes genoeg om zich te plaatsen voor de achtste finales, terwijl Kameroen na de nipte nederlaag tegen Canada (1-0) juist moet winnen om daar nog uitzicht op te houden. 

De speelsters van Kameroen evalueren na de verloren wedstrijd tegen Canada.
Volledig scherm
De speelsters van Kameroen evalueren na de verloren wedstrijd tegen Canada. © BSR Agency

Nog nooit eerder troffen Oranje en Kameroen elkaar in wedstrijdverband. De Nederlandse vrouwen kruisten in het verleden überhaupt pas met drie landen van het Afrikaanse continent de degens: Ivoorkust, Nigeria en Zuid-Afrika. Op de FIFA-ranking zijn de vrouwen van bondscoach Alain Djeumfa de nummer 46, wat 38 plaatsen lager is dan de Leeuwinnen. De trainer, die een bak aan ervaring heeft bij clubs in eigen land, nam het stokje in januari over van Joseph Ndoko, die de ‘Ontembare Leeuwinnen’ naar het WK leidde. Ze verzekerden zich vorig jaar van een WK-ticket door de troostfinale van de Afrika Cup te winnen.

Volle oorlogssterkte

Anouk Dekker keert tegen Kameroen terug van een schorsing.
Volledig scherm
Anouk Dekker keert tegen Kameroen terug van een schorsing. © BSR Agency

Een extra geruststelling voor bondscoach Sarina Wiegman is dat Anouk Dekker terugkeert van een schorsing. De verdediger, normaal gesproken vaste waarde in het elftal, moest de eerste groepswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland vanaf de tribune bekijken omdat ze afgelopen november tegen Zwitserland, nota bene in de finale van de play-offs om een WK-ticket, al na acht minuten rood kreeg. ,,Het moment waarop ik die rode kaart kreeg, is de afgelopen maanden heel vaak door mijn hoofd geflitst. Steeds als iemand over het WK begint, denk ik: ja leuk, maar die eerste wedstrijd moet ik missen. Heel pijnlijk’’, zei ze erover in aanloop naar het toernooi in Frankrijk. Nu mag ze haar waarde voor het team dus weer gaan bewijzen.

Meer uitsupporters dan ooit

In het noorden van Frankrijk, Valenciennes ligt op nog geen drie uur rijden van een stad als Utrecht, zullen de Leeuwinnen zich gesterkt voelen door flink wat Nederlandse steun. Het Stade du Hainaut, dat plaats biedt aan 25.000 toeschouwers, is uitverkocht en zal bijna geheel oranje kleuren. De KNVB geeft namelijk aan een kleine 14.000 kaarten verkocht te hebben. Bovendien is de verwachting dat nog een fors aantal fans op een alternatieve manier aan een kaartje is gekomen. Al met al zal het uitkomen op een flink groter aantal dan bij de eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland in Le Havre. Toen zagen zo’n 5.100 landgenoten hoe Jill Roord in de blessuretijd de 1-0 tegen de touwen werkte: een mijlpaal. Het record van meeste uitsupporters zal vandaag dus nog wat extra aangescherpt worden.

Nog één goal

Vivianne Miedema kan vanmiddag een bijzondere mijlpaal bereiken. De speelster van Arsenal is namelijk pas 22 jaar, maar kan nu al all-time topscorer worden van de Leeuwinnen. Ze staat met 58 treffers sinds haar debuut in september 2013 nog één doelpunt achter op Manon Melis, die haar 59 interlanddoelpunten tussen 2004 en 2016 maakte. De aanvaller, die net als Miedema op zeventienjarige leeftijd debuteerde, had daar wel 136 interlands voor nodig, tegenover de 76 duels die Miedema tot dusver speelde. 

Bekijk hieronder wat Melis over  het aanstaande record van Miedema te zeggen had.