Volledig scherm
Sandra Swinkels, oud-keepster van Oranje. © FotoMeulenhof

Voormalig Oranje-keepster Sandra Swinkels uit Someren: ‘Het vrouwenvoetbal zit nu echt in de lift’

Sandra Swinkels uit Someren, ooit keepster in Oranje en nu trainster van de vrouwen van FC Eindhoven, ziet in de prestaties op het WK grote waarde voor het vrouwenvoetbal in Nederland.

,,Als je voor elkaar door het vuur gaat, respect hebt voor de ander en geen onderlinge concurrentiestrijd voert wie er speelt, maak je de meeste kans om ver te komen. Oranje heeft fantastisch gepresteerd door het EK te winnen, maar als je er dan op het WK in de eerste ronde uitvliegt kom je niet geloofwaardig over. Deze prestatie is superbelangrijk voor het vertrouwen in het Nederlands vrouwenvoetbal. Het was geen eendagssucces, de sport zit echt in de lift.”

De 31-jarige Somerense debuteerde zelf als keepster in Oranje tijdens de voorbereiding op het EK van 2009, maar zat niet bij de selectie die tien jaar geleden de halve finale haalde. ,,Destijds waren we bij lange na nog niet zo ver als we nu zijn. Het was de eerste keer dat we überhaupt op een eindronde stonden, dat was al zo’n prestatie. We waren helemaal niet bezig met waar het later toe zou kunnen leiden. Nu kun je stellen dat die eerste keer kwalificeren wel het kantelpunt is geweest.”

,,Misschien had ik er ook nog bij kunnen zijn als ik niet gestopt was. Maar ik ben hartstikke blij met waar ik als trainster al sta en kan alleen maar trots zijn op de groep die nu in Frankrijk de finale speelt. Verliezen ze morgen, dan kunnen ze met meer dan opgeheven hoofd naar huis. De VS heeft de beste ploeg ter wereld, hoewel ik denk dat ze te pakken zijn.”