Volledig scherm
Sarina Wiegman. © EPA

Wiegman blijft bij plan: ‘Het is niet ineens helemaal niks’

Ook na de mindere, maar gewonnen openingswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland (1-0) houdt bondscoach Sarina Wiegman vast aan de ingezette koers. Ze moet het alleen doen zonder de geblesseerde Stefanie van der Gragt.

Nee, de Leeuwinnen waren aanvankelijk zelf ook niet te spreken over het niveau van dinsdag. Maar eigenlijk stuk voor stuk draaiden ze deze week iets bij. Jackie Groenen had de beelden teruggekeken en stelde gisteren dat er ook goede punten waren. En ook Wiegman blijft positief, nadat ze na de wedstrijd vrij kritisch was. ,,Ik heb de wedstrijd teruggezien en een aantal momenten viel erg mee. We moeten op momenten kritisch zijn, dat zijn de speelsters zelf ook, maar er zaten ook goede dingen in. Die moeten we meenemen. Het is niet ineens helemaal niks.”

En dus is de bondscoach alleszins niet van plan om de boel om te gooien voor de wedstrijd tegen Kameroen morgen in Valenciennes (15.00 uur). De wedstrijd van dinsdag heeft haar zelfs niet aan het twijfelen gebracht, zegt ze. ,,We zijn al heel lang bezig met het doorbouwen van het team en het verbeteren van onze speelwijze. Nu hebben we de eerste wedstrijd van het WK gespeeld. Dat zijn hartstikke moeilijke wedstrijden, de start van een groot toernooi tegen een tegenstander uit een werelddeel. Als dat dat dan qua spel net een keer wat minder loopt maar we winnen met 1-0, waar het uiteindelijk om gaat, ga je niet ineens je plan helemaal overhoopgooien.”

In elk geval mist Wiegman morgen verdediger Van der Gragt, die nog knieklachten heeft na het openingsduel en gaat toewerken naar de laatste groepswedstrijd tegen Canada. Haar meest logische vervanger is Anouk Dekker, die bij de openingswedstrijd door een schorsing moest toekijken. Merel van Dongen kan ook naast Dominique Bloodworth in het centrum spelen.