115.000 ouderen in quarantaine in verpleeghuizen: ‘Lever je tablet in om ze te laten videobellen’
Ruim 115.000 bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen mogen sinds 19 maart geen bezoek meer ontvangen om ze te beschermen tegen het coronavirus. Alleen zorgpersoneel mag in de buurt komen. Tv-persoonlijkheid Britt Dekker riep gisteravond iedereen op tablets in te leveren bij de verzorgingshuizen zodat meer mensen met hun familie kunnen videobellen.
Delen per e-mail
Al bijna een week zitten de ouderen nu in quarantaine. Het Centraal Bureau Statistiek publiceerde vandaag hoeveel het er zijn, gebaseerd op cijfers uit 2019.
Het aantal ouderen dat geen bezoek meer mag ontvangen loopt uiteen van 23.000 in Zuid-Holland tot 1600 in Flevoland. De maatregel van minister Hugo de Jonge duurt in ieder geval tot 6 april. Voor ouderen in de stervensfase wordt wel (incidenteel) een uitzondering gemaakt.
Minister De Jonge beseft dat de maatregel eenzaamheid kan veroorzaken. ,,De maatregelen die we moeten nemen zijn verstrekkend en hebben veel verdrietige gevolgen. Juist omdat deze ouderen zich vaak al alleen voelen. We hebben dit besluit dan ook niet licht genomen. Maar we moeten de mensen die ons lief zijn beschermen.”
Videobellen
Om ervoor te zorgen dat de bewoners toch nog contact kunnen hebben met hun dierbaren, vraagt het kabinet om deze ouderen te helpen met (video)bellen. Ook tv-persoonlijkheid en vlogger Britt Dekker vindt dat een goed idee. Ze ontroerde DWDD Door-presentator Matthijs van Nieuwkerk gisteravond door mensen op te roepen om iPads en andere tablets in te leveren bij verzorgingshuizen. ,,Die kunnen ze dan ontsmetten en gebruiken om met familie te bellen”, aldus Dekker, die toevallig bezig was met tv-opnames in een verzorgingshuis voor het programma Britts Gouwe Ouwe toen de coronacrisis uitbrak.
,,Succes en geld maakt helemaal niets uit als je 80 bent”, had ze inmiddels van ouderen geleerd. ,,Als je zo oud bent gaat het erom dat je vrienden om je heen hebt. En je familie.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoe ben je verzekerd als bij thuiswerken iets kapot gaat?
Aangezien een groot deel van de Nederlanders momenteel thuis werkt, vaak met kinderen in de buurt, is ook het risico op schade in huis wat toegenomen. Wat nou als er aan een overvolle tafel een glas limonade over de werklaptop gaat? Of er vliegt een bal tegen een vaas? -
PREMIUMJoost mag 't weten
Mijn man moet altijd klusjes doen als hij op visite is
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij jullie vragen. -
vraag 't vtwonen
Waarom je de televisie beter weg kunt werken (of camoufleren)
De overgrote meerderheid van de Nederlandse huishoudens heeft een televisie in de woonkamer. Maar niet iedereen vindt het even mooi als het zitgedeelte rond de kijkbuis is geposteerd. Barbara Natzijl van vtwonen vertelt hoe de tv in ieder geval een minder prominente positie kan krijgen. -
PREMIUM
Buxusmot trekt een spoor van vernieling, maar de planten kunnen in de lente weer groeien
De strijd tegen de buxusmot. Menig Nederlander heeft het aangetaste plantje allang met een diepe zucht de tuin uitgekieperd en vervangen. Maar een beetje ‘luie’ tuinier met geduld ziet het plantje ook deze lente weer voorzichtig opbloeien. Heeft het zin? -
Schoonmaaktip van de week
Met dit paardenmiddel maak je de vloer van de douche schoon
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen en beantwoordt vragen van lezers.
-
Lange wachttijd voor mensen die huis willen verbouwen
Het is bijna onmogelijk om op korte termijn een aannemer in te huren voor een aanbouw, renovatie of verduurzaming van het huis. Klusbedrijven zitten soms al voor heel het jaar volgepland en vinden maar moeilijk nieuw personeel om uit te breiden. Dat blijkt uit een rondgang van deze site. -
Fors meer bezwaren WOZ-aanslag nu huizenprijzen door het dak gaan
Steeds meer huizenbezitters en ondernemers maken bezwaar tegen de WOZ-beschikking, waarin gemeenten de waarde van de woning bepalen als basis voor belastingaanslagen. In de eerste weken van dit jaar steeg het aantal bezwaren met maar liefst 49 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020, stelt WOZ-specialist Previcus Vastgoed. -
Onverwachte piek in hypotheekaanvragen tijdens coronacrisis
De eerste week waarin Nederland massaal thuisbleef, was ook de week waarin Nederlanders massaal een nieuwe hypotheek af- of oversluiten. Met bijna 15.000 aanvragen was het de op een na beste week sinds 2011 voor hypotheekverstrekkers, meldt bemiddelingskantoor De Hypotheekshop.