Onder twintigers en senioren wordt minder geklust dan onder veertigers.
Volledig scherm
Onder twintigers en senioren wordt minder geklust dan onder veertigers. © Shutterstock

Aantal verbouwingen schiet omhoog, vooral door veertigers

Door de lage rente, de gestegen huizenprijzen en het krappe woningaanbod neemt het aantal verbouwingen al enkele jaren toe. Uit cijfers van De Hypotheekshop blijkt sinds 2016 een toename van bijna 20 procent van verbouwingen, al kan het werkelijke cijfer nog hoger liggen. 

De stijging van de huizenprijzen heeft de financieringsmogelijkheden van bestaande huiseigenaren om te verbouwen vergroot. Ook het verminderde woningaanbod heeft gezorgd voor een toename omdat er niet altijd een geschikte nieuwe woning kan worden gevonden.

Dertigers en veertigers

Onder dertigers en veertigers ligt het aandeel verbouwingen het hoogst. Vaak verhuist deze groep naar een woning waar ze langere tijd wil blijven wonen en mogelijk een gezin wil stichten, analyseert De Hypotheekshop. Zij zouden daarom eerder kiezen voor een nieuwe keuken of badkamer en vergroten het woonoppervlak met een uitbouw of een dakkapel. Waarschijnlijk zullen zij ook sneller overgaan tot het verduurzamen van hun huis.

Onder twintigers ligt het percentage hypotheekaanvragen met een verbouwing relatief laag. Voor de hand liggende redenen zijn de dikwijls beperkte duur (drie tot vijf jaar) die starters plannen om te blijven wonen in hun eerste woning. Ook de schaarste aan eigen middelen beperkt het aantal verbouwingen onder starters. Over het algemeen kunnen verbouwingen slechts gedeeltelijk worden gefinancierd.

Bouwbedrijven zakken met prijzen

De Hypotheekshop heeft vooral gekeken naar aanpassingen in de hypotheek. Zo kan de overwaarde van een woning worden ingezet voor verbouwing of verduurzaming van het huis. Ook bij bouwbedrijven is de trend van meer verbouwingen al even waarneembaar, zeker nu de huizenmarkt zo op slot zit. ,,Je ziet een verschuiving in de markt’’, stelde woordvoerder Richard Massar van Bouwend Nederland al eerder tegenover deze site. Met ongeveer 4300 aangesloten bouwbedrijven is het de grootste ondernemersorganisatie in de bouw. De stikstofcrisis zorgt ervoor dat het op sommige plekken wat langer duurt tot huizen gebouwd kunnen worden. ,,De bouwbedrijven doen er alles aan om hun mensen aan de gang te houden. Dat betekent dat ze met hun prijzen lager gaan zitten, verbouwen wordt daardoor weer goedkoper.’’

Het percentage verbouwingen neemt af naarmate consumenten ouder zijn, en is het laagst onder zeventigplussers. Dat is deels schijn: omdat er meestal sprake is van voldoende overwaarde, geldt er vanuit geldverstrekkers geen verplichting van een bouwdepot. De Hypotheekshop denkt dat net als bij twintigers de korte woonhorizon wellicht invloed heeft. Mogelijk dat de rompslomp van een verbouwing hen afschrikt.

Meer zien over klussen en verbouwen? Klik op onderstaande video's.