Beslagen ramen in huis? Hierdoor ontstaat de condens
In het najaar zul je het vast wel herkennen: de ramen in huis zijn beslagen. Hoe ontstaat deze condensvorming en wat kun je er aan doen?
Ten eerste kan de condensvorming op verschillende plekken zitten. Hij kan aan de binnenkant van de ramen zitten, aan de buitenkant, of in uitzonderlijke gevallen tussen de ruiten van dubbelglas in. De eerste en tweede zijn onschuldig en komen veel voor.
Als je ramen van binnen beslagen zijn, heeft dat te maken met de luchtvochtigheid in huis, zegt Jeroen Baldwin van Glasprobleem Kwijt. ,,Als de temperatuur buiten laag is, en de luchtvochtigheid in huis hoog, dan beslaan de ramen aan de binnenkant.” Volgens Baldwin wordt de luchtvochtigheid in huis snel hoger als er bijvoorbeeld veel mensen ademen en praten in huis. ,,Bij een feestje zal je er helemaal last van hebben.”
Condens aan de buitenkant van dubbelglas
Zijn je ramen in de winter vaak aan de buitenkant beslagen? Dat heeft te maken met de isolatiewaarde van het glas, volgens Elvira Sengers van ramenleverancier Bohaco. ,,Mensen lijken vaak te denken dat er iets mis is met hun ramen, als ze van de buitenkant beslaan, maar het is juist het bewijs dat de isolatiewaarde goed is.”
Ook hierbij heeft het te maken met de combinatie tussen een lage buitentemperatuur en hoge luchtvochtigheid. ,,Je ziet het vooral in het voor- en najaar tijdens de ochtenduren, dat de ruiten aan de buitenkant beslagen zijn. Dit trekt dan in de loop van de ochtend weg, als het buiten warmer wordt.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Tips tegen beslagen ramen in huis
- Condens buitenkant: Hier doe je niet zo veel aan. In de loop van de dag trekt het vanzelf weg.
- Condens binnenkant: Goed ventileren. Zet wat ramen open, het liefste twee ramen tegenover elkaar. Zo kan de boel lekker doorluchten.
Lekkend glas
Dan is er ook nog het zogenoemde lekkend glas. Dat is als er vocht tussen de twee ruiten van dubbelglas in zit. Baldwin: ,,Dat is niet de bedoeling, want dat betekent vaak dat er een lek in het kozijn zit. Dat kan gaan roesten of er kan kalkvorming ontstaan. Als je merkt dat er vocht tussen de ruiten zit, dan zit er bijna niets anders op dan het glas laten vervangen.”
Volgens Baldwin zijn er veel mensen die dit probleem zelf proberen op te lossen, bijvoorbeeld door een klein gaatje in het glas te boren met het idee dat het vocht dan naar buiten kan. ,,Soms werkt het wel, bijvoorbeeld in de zomer. Het water verdampt door de zon en kan via het gaatje naar buiten. Maar in de natte herfst komt het probleem weer terug. Het is geen langetermijnoplossing.”
Heb jij hier wel eens last van?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hieronder alle video's over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kabinet pakt wildwest op huizenmarkt aan: biedingen moeten openbaar worden
Het kabinet wil het bieden op koophuizen eerlijker en transparanter maken. Kopers moeten inzicht kunnen krijgen in wanneer en hoeveel er door anderen wordt geboden. Voorbehoud van financiering en een bouwkundig rapport komen waarschijnlijk verplicht in ieder koopcontract. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
Bouw van Rotterdamse woontoren van de baan: ‘Veel te weinig kopers’
De bouw van de Glashaventoren is van de baan. De woningverkoop van het prestigieuze project van Klunder Architecten op het Wijnhaveneiland is compleet stilgevallen. Lopen meer geplande woontorens in de Maasstad nu gevaar? ,,80 procent zal niet doorgaan.”Rotterdam -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Minder kantoren en andere gebouwen omgetoverd tot woningen
De transformatie van kantoren, winkels en andere gebouwen tot woningen liep in 2020 minder voorspoedig dan de jaren daarvoor. Toch is het ministerie van Binnenlandse Zaken tevreden met de 10.200 woningen die aan de voorraad zijn toegevoegd.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
Schoonmaaktip
De bakplaat van de oven vies geworden? Zo krijg je ‘m weer blinkend schoon
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: een vieze bakplaat. -
Getest: Dit is de beste wasdroger met warmtepomp
Wat is de beste warmtepompdroger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerLeonardus Van der Waarden